Популярността на авокадото се разрасна експлозивно, а търсенето скочи до

...
Популярността на авокадото се разрасна експлозивно, а търсенето скочи до
Коментари Харесай

Жестоката битка за зеленото злато на Южна Африка

Популярността на авокадото се разрасна избухливо, а търсенето скочи до небето. В Република Южна Африка (РЮА), която е измежду водещите международни експортьори на авокадо, незаконни банди също се заинтересуваха от доходоносния бизнес и ограбват реколтата на цели ферми, осведоми ДПА.

Много стопанства наемат екипи охранители, някои даже се въоръжават.

Търговията с авокадо е толкоз доходоносна, че плодовете станаха известни като " зеленото злато ".

Най-големият боязън на Зандер Ернст е, че обстановката ще ескалира и в ожесточената борба за плодовете ще загинат хора.

С навити ръкави, фермерът си проправя път през видимо безкрайните редове от дървета, отрупани с едри, зрели авокадота.

" Алесбесте ", фамилната плантация на Ернст, е измежду най-големите плантации за авокадо в РЮА. Гледката е идилична. Ако не обръщате внимание на еднометровите електрически огради и бодливата тел, обкръжаващи полята. Нощем в близост патрулират частни охранители, които би трябвало да попречат на бандите да откраднат скъпоценните плодове.

Вече се образуват структури, сходни на картели, споделя Ернст.

Ако фермерите сами не се защитят, бандите ще отмъкнат цялата годишна продукция единствено за една нощ, добавя той.

РЮА е измежду водещите 10 експортьори на авокадо в света.

Само за 2021 година страната чака да изнесе 66 000 тона, показва Дерек Донкин, началник на Асоциацията на фермерите от субтропика в РЮА. Той не може да направи оценка на загубите на сектора, дължащи се на обири тази година, и единствено отбелязва, че те са огромни.

Опитът на Ернст демонстрира, че през последните три години бандите са станали по-организирани.

Само преди няколко месеца 10 хектара авокадови дървета в прилежащата плантация са били обрани, което се равнява на продукция от към 150 тона, съгласно изчисленията на фермера. Един кг авокадо в Европа се продава за 8 до 12 евро.

Крадците нормално идват в ранната заран, копаят тунели под електрическите огради или прекосяват реките, граничещи с плантациите. Късат плодовете и ги прибират в чували, авансово скрити в близост в интервенция, планувана с военна акуратност. Друг член на бандата взема чувалите и ги отнася до някой път наоколо, откъдето трети ги товари и ги откарва далеко.

За разлика от кражбите на ядки макадамия, да вземем за пример, " авокадо бандите " към момента не са разкрили опциите, предлагани от износа на крадени артикули. Вместо това членовете им подреждат плодовете в кашоните и мрежите, употребявани нормално в бранша. След това плодовете се оказват в супермаркети или на улични будки.

За да понижи загубите, мениджърът на " Алесбесте " Патрик Кяшуане бди непрекъснато. Когато посреднощ пристигна позвъняване от охранителния екип за придвижване из плантацията, той скача и бърза по неравните пътища. Понякога налита на един-двама бандити. Това е мъчно, тъй като те са бързи и положителни в криенето измежду авокадовите дървета, споделя той. Веднъж съумял да хване двама и да ги заведе в полицейското ръководство. През последвалата седмица ходил до полицията четири пъти, с цел да пита по кое време те ще бъдат изправени пред съда. Всеки път обаче бил отпращан. Най-накрая един служител на реда му споделил, че мъжете са били освободени, откакто платили санкция. Кяшуане вини корупцията и всичко, което може да направи, е да пази фермата съгласно силите си. " Алесбесте " в този момент харчи до 100 000 евро годишно за защита на реколтата от авокадо.

През последните месеци обаче ситуацията е станало още по-трудно и някои плантатори са били принудени да въоръжат охранителите си и да влагат в кучета следотърсачи. Персоналът в " Алесбесте " все ще не е въоръжен.

" Страхувам се, че нещата ще ескалират, в случай че бандите също дойдат въоръжени. Няма да пазя реколтата си с оръжие ", безапелационен е Ернст. Той не желае хора да умират за едно авокадо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР