Популярният телевизионен водещ Слави Трифонов изригна във фейсбук с коментар

...
Популярният телевизионен водещ Слави Трифонов изригна във фейсбук с коментар
Коментари Харесай

Слави Трифонов изригна: Депутати си гласуваха над 31 милиона субсидии за 2019. Това са нашите пари

Популярният ефирен водещ Слави Трифонов изригна във фейсбук с коментар против решение на Народното събрание. Недоволството му е ориентирано към дотациите, които партиите са си дали своят вот за 2019 година - над 31 милион лв..

Ето какво написа Трифонов в профила си:

" 31 711 988 лв.. Това са парите, които партиите в Парламента си гласоподаваха да получат през 2019 година от дотацията. Това са нашите пари. И те още веднъж ще ги вземат от нас, срещу волята ни. 
Защото волята на 2 516 957 българи, изразена на референдум, беше повече от ясна - да им даваме към 3 милиона лв. и да спестим 29 милиона годишно. Да ги спестим ние. Но в действителност ги икономисват те. За себе си. 
Последните публични доклади на партиите са от началото на 2018 година Според тях ГЕРБ имат на влог над 17 милиона лв., Българска социалистическа партия разполагат с 4,7 милиона лв., Движение за права и свободи с 4,6 милиона лв., Вътрешна македонска революционна организация с 1,8 милиона, НФСБ с 1 милион, АТАКА с 900 000, а „ Воля “ с 1,4 милиона. Общо 31,4 млн. лева И това са насъбраните суми от партиите до началото на тази година. А тази година те получиха още милиони – ГЕРБ получиха 12,6 милиона, Българска социалистическа партия – 10,5 милиона, „ Обединени патриоти “ – 3,5 милиона, Движение за права и свободи – 3,5 милиона и „ Воля “ - 1,6 милиона. 
Това значи, че сумите, които партиите са натрупали в банки и трезори ще са се нараснали и ще надвишават доста 31,4 млн. Това е по този начин, тъй като през 2018 година нямаше избори, на които партиите нормално харчат най-вече пари. 
Всъщност, с помощта на големите дотации, партиите излизат на облага и през годините, в които има избори. 
С приблизителна акуратност може да заключим, че при започване на 2019 година партиите в Парламента ще разполагат с към 40 милиона лв. спестени пари. Тези милиони ще останат непокътнати в банките и в края на 2019 година, тъй като през годината партиите ще имат да си харчат тези близо 32 милиона лв. дотации, които си гласоподаваха и с новия държавен бюджет. 
Нашите политици отхвърлят да понижат големите си дотации и натрупат получените пари на влог. Защо?
На този въпрос министър-председателят Бойко Борисов отговори от името на своята партия: „ Защото от тях пра`име непрестанно дарения “.
Всъщност, ГЕРБ в действителност правеше немалки дарения от своята дотация – през 2012 година партията подарява 3,4 милиона лв., като голяма част от парите отиват за потърпевшите от наводнението в село Бисер. През 2013 година ГЕРБ подарява общо 3,1 милиона лв.. И внезапно великодушното сърце на партията става каменно – през 2015 година ГЕРБ подарява... едвам 183 000 лв., през 2016 – 106 000 лв., през 2017 година - 157 000 лв.. 
Другите партии надалеч не са по-щедри – за последната година Движение за права и свободи са дарили 105 000 лв., а Българска социалистическа партия – 28 000. Особено обилно е дарението на „ алената “ партия от тази година – те помогнаха на потърпевшите от наводненията в Роман с перилни препарати, кофи и дезинфектанти. И всичко това – на фона на милионите лв. партийни дотации. 
Няма никакво подозрение – 11 лв. партийна дотация не е нищо друго, с изключение на безочливо и безсрамно източване на джоба на данъкоплатците. 
Все отново, аз, като ръководител на Инициативния комитет на извършения референдум, касаещ и партийната дотация, предлагам на партиите вид, при който да измият най-малко малко големия позор. Сега ще се обърна към тях:
" Скъпи български партии,
назовавам ви " скъпи ", тъй като държите на влог към 40 милиона лв. наши пари, на данъкоплатците. И освен държите тези пари на влог, а и трупате още, до момента в който ни казвате, че дарявате. 
Месец декември е месецът, в който хиляди българи намират смисъл да отделят персонални пари за благотворителната идея „ Българската Коледа “. Даряват по вътрешно разбиране, не принудително – както е в тази ситуация с партийната дотация. Вие също имате опция да дарите – в случай че желаете уверено, в случай че желаете измъчено. Все тая. 
С тези 40 милиона лв. наши пари може да се включите в акция, която аз ще нарека „ Българската Коледа " и за българските политици “. 
Тази година идеята „ Българската Коледа “ е в помощ на българските деца с тежки болести и увреждания.
Скъпи български партии, 
вие нямате обоснована потребност от тези милиони, които държите на влог, само че тези български деца имат действителна потребност от финансова поддръжка. Тази потребност е още по-крещяща на фона на болната ни здравна система и на фона на всички простотии, които се случиха във Фонда за лекуване на деца в чужбина. Фонд, който дори закрихте. 
Скъпи български партии, 
вие имате право на избор – да продължите да трупате нашите пари на влог или да извършите това, което вършат хората от народа - да дарите за българските деца в потребност. Вие, скъпи български политици, от народа ли сте? ".



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР