Популярният подсладител аспартам, най-често срещан в диетични газирани напитки, дъвки

...
Популярният подсладител аспартам, най-често срещан в диетични газирани напитки, дъвки
Коментари Харесай

Как да избягваме риска от аспартам - съвети от диетолог

Популярният подсладител аспартам, най-често срещан в диетични газирани питиета, дъвки без захар и нискокалорични други възможности, може да бъде канцерогенен. Това оповестиха две експертни групи на Световната здравна организация по-рано този месец. Въпреки това, към този миг не се възнамеряват спомагателни предели за консумация и приложимост в хранителни артикули. Причината - аспартамът може да аргументи здравословни проблеми, единствено в случай че се приема в несъразмерни количества.

Диетолъгът и експерт по здравословно хранене проф. Донка Байкова споделя в изявление за NOVA, че рисковата доза е над 40 мг на кг телесно тегло аспартам. Или над 10 кенчета безалкохолно. По нейни думи в случай че се употребява " случайно, би трябвало да нямаме проблеми "

Въпреки че аспартамът не е кацерогенен, експерти припомнят, че изкуствените подсладители сигурно не са най-здравословния вид, който може да изберем.

" Много прибързана е рекомендацията: ползвайте изкуствени подсладители, с цел да нямате високо тегло, с цел да намалите равнищата на кръвната захар и да подобрите положението на диабета. Напротив, бихме споделили - използвайте натурални подсладители ", акцентира проф. Байкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР