Популизмът винаги приключва с катастрофа, предупреди днес Хосе Мануел Албарес

...
Популизмът винаги приключва с катастрофа, предупреди днес Хосе Мануел Албарес
Коментари Харесай

Европейски министър предупреди, че популизмът около избори винаги приключва с катастрофа

" Популизмът постоянно завършва с злополука ", предизвести през днешния ден Хосе Мануел Албарес - испанският министър на външните работи, за Европейския съюз и съдействието, съобщи Франс прес, на която се базира Българска телеграфна агенция. Изказването му идва след успеха на крайнодясната партия на Джорджа Мелони " Италиански братя " на вчерашните парламентарни избори в Италия.
Още по темата
" Сега е миг на неустановеност, а в такива моменти популизмът постоянно печели с огромна разлика, само че най-после завършва постоянно по един и същи метод - с злополука ", тъй като " популисткият отговор постоянно е еднакъв - да се затворим в себе си и да се върнем към предишното ", съобщи Албарес на работна закуска с представители на медиите.

Силният напредък на Мелони в третата по величина стопанска система на Европейския съюз идва в сериозен миг, когато огромна част от континента се задъхва от възходящите сметки за сила, последица от войната в Украйна, а решимостта на Запада да се сплоти против съветската експанзия е подложена на тестване.

На последните избори през 2018 година партията на Мелони взе едвам 4,4%, до момента в който на тези избори тя завоюва съвсем една четвърт от вота.

Силното показване на " Италиански братя " обнадежди съдружниците ѝ в Европа, които приветстваха изборната победа. Сред първите, които честваха, бяха сътрудниците евроскептици от крайнодесния набор.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки поздрави Мелони в Туитър. Партията " Национален общ брой " на френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен също приветства резултата като " урок по примирение " за Европейски Съюз. Самата Марин Льо Пен съобщи, че италианският народ е решил да вземе ориста си в свои ръце и поздрави Джорджа Мелони и Матео Салвини за това, че " са устояли на заканите на един антидемократичен и нахален Европейски съюз ".

Племенницата на Льо Пен - Марион Марешал, която е част от извънредно дясното придвижване на популиста Ерик Земур, прикани за дясна коалиция, по сходство на тези в Италия и Швеция.

Сантяго Абаскал, водач на испанската крайнодясна опозиционна партия " Вокс ", приветства успеха на Мелони, като написа в Туитър, че " милиони европейци разпореждат очакванията си на Италия ". Тя " сподели пътя за горда и свободна Европа на суверенни страни, които могат да си сътрудничат в името на сигурността и благоденствието на всички ". 

Самата Мелони разгласи, че " в случай че бъдем призовани да управляваме страната, ще го създадем за всички, с цел да обединим народа, като се възползваме оптимално от това, което сплотява, а не от това, което разделя ".

Наред с Мадрид, Париж предизвести, че ще следи за спазването на полезностите, които са свързани с човешките права, най-много на правото на аборт.  " Съвсем явно е, че ние (заедно с) председателката на Европейската комисия (Урсула фон дер Лайен) ще следим за това, сподели министър председателят на Франция Елизабет Борн.

Лидерът на центристката партия " Демократично придвижване " Франсоа Байру счита, че измежду европейските нации има огромно безпокойствие, на което би трябвало да бъде отговорено. 

Макар явили се поотделно отнапред се знаеше, че три партии в десния набор най-вероятно ще съберат най-вече гласове и ще ръководят: " Италиански братя ", " Лига " на Матео Салвини и " Форца Италия " на Силвио Берлускони.

Дясната коалиция, която завоюва парламентарните избори в Италия, ще обезпечи пет години непоклатимост в страната, съобщи на конференция през днешния ден Матео Салвини, представен от Ройтерс.  " Очаквам най-малко за пет години да вървим напред без промени, без обрати, като определим предпочитаните неща, които би трябвало да създадем ", сподели още ръководителят на " Лига ".

" Днес е печален ден за Италия и за Европа. Демократическата партия няма да разреши на Италия да изчезне от сърцето на Европа ", съобщи нейният водач Енрико Лета.

Преброяването продължава, като все още дясната коалиция събира към 44 %, а лявата коалиция, образувана към партията на Лета - към 26 %. В рамките на двете обединения партията на Мелони получава към 26 %, а тази на Лета - към 19 %.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР