Популизмът в стил Доналд Тръмп се разпространи във Финландия, където

...
Популизмът в стил Доналд Тръмп се разпространи във Финландия, където
Коментари Харесай

Реториката на Тръмп набира скорост и в най-щастливата държава

Популизмът в жанр Доналд Тръмп се популяризира във Финландия, където най-щастливите хора в света ще покажат недоволството си от имиграцията и от манията по климатичните проблеми в общите избори в неделя, Пише Bloomberg.

Партията на финландците, националистическо придвижване, която одобри лозунги, сходни на тези на американския президент " Да създадем Америка велика още веднъж ", се издигна от шестото до второ място в прдеварителните изследвания.

Подобно на прилежаща Швеция, десните екстремисти могат да доведат до отнемане на обичайните блокове от болшинство, което да усложни образуването на ново държавно управление, тъкмо когатото Финландия се приготвя да поеме ротационното председателство на Европейския съюз.

" Има разнообразни обединения, които са вероятни без партията на финландците, които не са изключително мечтани в държавното управление ", споделя Лора Нордстром, откривател в Хелзинкския университет. - Но в случай че договарянията бъдат блокирани, това може да им даде сериозна преднина ".

Недоволството от политиката на настоящия министър председател Юха Сипила също подхранваше поддръжката за социалдемократите, които имат дребна преднина и евентуално ще имат водеща роля при образуването на идващото държавно управление на страната. Техният водач, Антти Ринне, декларира, че ще му бъде мъчно да работи с сътрудника си Юси Хала-ахо, който накара партията на финландците да се раздели откакто пое ръководството на партията през 2017 година Хала-ахо е сериозно надъхан към Европейски Съюз, мултикултурализъма и опазването на околната среда. Той също е прочут с изказвания, които насаждат ненавист против исляма.

Финландската съпротива към имиграцията се усили след бижанската рецесията през 2015 година, когато броят на търсещите леговище, най-вече от Ирак, скочи съвсем девет пъти. Сипила, който предложи дома си на семейство бежанци, от този момент се трансформира в знак за това, което мнозина споделят, че е неконтролирана имиграция. Неодобрението към чужденците още веднъж беше подкладено тази година след информация, че няколко бежанци са били задържани, откакто са били упрекнати в полово принуждение над деца. Само 7% от хората, живеещи във Финландия, са родени отвън страната.

" Това е световен и европейски феномен: партиите, които оферират ясни идеологии, печелят ", споделя Киммо Гронлунд, професор по политически науки в университета Або. Във Финландия имиграцията е съществена тематика на предизборната акция и партията на финландците явно печели от това ", споделя той.

Елизабет Първианен, 69-годишна пенсионерка от Хелзинки, споделя, че ще гласоподава за партията на финландците, тъй като " слагат ползите на финландците преди всичко. "

Партията, която бележи първата си огромна победа на изборите през 2011 година, също печели от това, което се разказва като възходящо отчаяние от възприеманата от демократичния хайлайф фикс идея по световното стопляне. Партията твърди, че Финландия не би трябвало да нанася вреди на своята промишленост, като се стреми да понижи излъчванията си повече от други страни.

Но недоволството от държавното управление на Сипила надвишава тези въпроси. Въпреки че премиерът-милионер сполучливо възвърне стопанската система (Финландия не от дълго време бе считана за " новото болно звено на Европа " ), само че той съумя да направи това на висока цена. Налагането на по-строги условия за обезщетение за безработица, както и промяната на пазара на труда, която принуждава хората да работят повече за по-малко пари, се оказаха изключително непопулярни.

36% от гласоподавателите към този момент са дали своят вот авансово, а изборните секции би трябвало да бъдат открити в 9 ч. в неделя. Резултатите се чакат до среднощ.

Най-вероятният резултат е коалиция, ръководена от социалдемократите с дясноцентристката Национална коалиция на финансовия министър Петтери Орпо, Зелените и Шведската национална партия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР