Поповица се събуди на 11 май като премиерското село. Новината,

...
Поповица се събуди на 11 май като премиерското село. Новината,
Коментари Харесай

Поповица чака премиера Янев на събор. Бутнали родната му къщ...

Поповица се разсъни на 11 май като премиерското село. Новината, че техният нашенец ген. Стефан Янев поема държавното кормило е тематика №1 за локалните хора. " Сега го чакаме с неспокойствие за селския събор през юни, към този момент сме пратили покана ", изясни пред " Марица " кметицата Веска Мирчева.



" Всички се зарадвахме доста, когато разбрахме, че става министър председател. Обаждат ми се хора от цялата страна да ме поздравят “, продължава тя. Някога в селото имало толкоз доста млади фамилии, че създали и родилно поделение, в което се появил на бял свят бъдещият военачалник. Останал в Поповица единствено до 7-годишна възраст, когато родителите му се преселили в Пловдив, където татко му бил началник придвижване на жп гарата.



Родната му къща била в самото начало на селото, само че преди години била съборена поради разширение на основния път. Сега върху тази част от парцела, която не е била отчуждена се издигат две нови къщи. Те са на първите му братовчеди, които обаче идват тук най-вече през уикендите.



Третата му братовчедка Руска още във вторник вечерта е честитила новия пост на Янев. Тя споделя, че постоянно се чуват по телефона, споделят си какво им се случва и си напомнят детските години.

" Беше доста възпитано и добродушно хлапе. Когато порасна и подкара военната кариера, пък в никакъв случай не се е големеел ", описват локалните. Връстничката му Боряна, която в този момент е библиотекарка в София, си спомни по какъв начин двамата са ходили хванати за ръка в детската градина в Поповица. Често Стефан идвал да си играе у тях, до момента в който родителите му се върнат от работа в Пловдив.

„ Бях 5 клас, когато пристигнах да изучавам в Поповица, по тази причина не съм се срещал с него. Снаха ми обаче има общи детски фотоси с министър-председателя. Моята орис сякаш е обвързвана с премиера, тъй като аз съм преподавател в Селскостопанската гимназия в Садово. Там е учил Александър Стамболийски наш министър-председател, а в този момент служебният е от моето село “, описа пред " Марица " Завко Давчев.



23-годишният Веселин демонстрира родилният дом, в който е роден Стефан Янев. Той е закрит през 1973 година

Кметицата Мирчева се похвали, че всички от премиерския набор 1960 са били положителни възпитаници с висок триумф. Миналата година организирали събиране, само че н Янев поради ангажимент не съумял да участва.

Семейството на служебния министър председател има лозе, за което се грижи по-малкият му брат Любо. „ Стефан не сме го виждали скоро, но той оре към този момент премиерската равнища “, майтапят се земляците на Янев. И се надяват скоро да го видят онлайн.

,

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР