Абортът разделя гласоподавателите на Републиканската партия в Айова преди решаващия първи първичен дебат

...
Попитайте Лиза Макгафи дали някога е гласувала за демократ и
Коментари Харесай

Попитайте Лиза Макгафи дали някога е гласувала за демократ и няма пауза.

„О, небеса, не“, казва тя бързо и категорично. "О, не. Няма – аборт. … Те трябва да имат шанс да пораснат. Те трябва да имат шанс. Никога не знаеш кой ще бъде това.

Макгафи е лоялен поддръжник на Доналд Тръмп и е благодарен за трите си назначения в консервативното мнозинство във Върховния съд, които изтриха Роу срещу Уейд миналата година и върнаха въпроса за правата на аборт на щатите.

На двеста мили разстояние, в бързо разрастващите се предградия на Де Мойн, Бетси Сарконе има различна гледна точка.

Айова, подобно на Флорида, през последните месеци приеха закон, забраняващ повечето аборти на шест седмици. Сарконе – самотна майка, католик и републиканец, който ни каза: „Не вярвам в абортите“ – смята, че това е твърде ограничаващо.

„Съгласна съм с ограничението във времето“, каза Сарконе в скорошно интервю в дома й в Уест Де Мойн. „В мен растат три бебета. Съгласен съм, когато ги усещаш да ритат и ги усещаш да се движат – това е в сърцето ми, е време, когато това (прекъсване на достъпа до аборт) би било. Което е около 18 седмици, нещо подобно обикновено. Така че в сърцето си, това е, което чувствам. Пак казвам, просто не знам нищо повече от това, че някой трябва да съди.“

Тази снимка от въздуха показва Уест Демойн, Айова. Тази снимка от въздуха показва Уест Демойн, Айова. CNN

Абортът е сред най-лошите линии в кампанията на републиканците през 2024 г. и вероятна тема за дебат в първия първичен сезон в сряда между републиканските кандидати – всички от които подкрепят ограниченията на абортите. Това също е проблем, който разделя гласоподавателите на Републиканската партия, дори тези, които споделят опозиция срещу процедурата. Сарконе и Макгафи, например, са сред група републиканци от Айова, които проследяваме като част от проект на CNN, предназначен да види кампанията през 2024 г. през очите на избирателите – за да види от първа ръка дали възгледите им се променят в хода на цикъла и ако да, защо.

Сред тази група е и Крис Мъд, бизнесмен от Сидър Фолс и поддръжник на Тръмп, който сигнализира за потенциално предупреждение за надеждите на Републиканската партия за аборт.

„Аз съм човек за живота“, каза ни Мъд. „Но мисля, че това е губещ въпрос за републиканците.“ За шестседмичните забрани, въведени във Флорида и по-късно в родния му щат Айова, Мъд каза: „Мисля, че това беше грешка.“

Сред републиканските кандидати има известни разногласия относно това дали националната забрана трябва да бъде приоритет или дали въпросът е най-добре оставен на щатите.

Тръмп, например, нарече шестседмичната забрана, подписана от ДеСантис във Флорида, „твърде сурова“. Фаворитът на Републиканската партия избира да пропусне дебата в Милуоки.

Сенатор Тим Скот от Южна Каролина подкрепя федерален закон, забраняващ повечето аборти след 15 седмици от бременността. Майк Пенс, бившият вицепрезидент и губернатор на Индиана, подкрепя шестседмична федерална забрана.

Съперниците на Републиканската партия Крис Кристи, бившият губернатор на Ню Джърси, предприемачът Вивек Рамасвами и губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргум се описват като твърдо „за живота“, но твърдят, че принципната консервативна позиция е, че всеки щат трябва да изработи свой собствен закон. Бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли каза, че ще подпише 15-седмична национална забрана, но също така често отбелязва, че гласовете не са там в настоящия баланс на силите в Конгреса и че федералният разговор е най-добре да се остави настрана, освен ако и докато няма повече консенсус.

Демократите виждат възможност в почти всеки републикански разговор за абортите, цитирайки как въпросът постоянно е помагал за стимулиране на гласоподавателите на изборите – от инициативите за гласуване до миналогодишните междинни избори – след решението на Добс.

Последното обществено допитване по въпроса в Айова беше през март за регистъра на Де Мойн.

Ясно мнозинство, 61% от жителите на Айова, казват, че абортът трябва да бъде законен във всички или повечето случаи. Но първото състезание тук са събранията на републиканците и проучването установи, че 59% от републиканците и 64% от евангелистите смятат, че абортът трябва да бъде незаконен в повечето или във всички случаи.

Сарконе, агент за недвижими имоти от предградието на Де Мойн, отбеляза нещо, което си струва да се запомни, докато кандидатите дебатират за първи път тази седмица.

„Не знам дали ще имам кандидат, с когото съм съгласна за всичко“, каза тя. „Така че характерът, лидерството, военните са много важни за мен.“

За тази цел тя посочи ДеСантис като свой ранен фаворит, въпреки че се противопоставя на шестседмична забрана, но каза, че ще вземе предвид Хейли, Скот и може би други също.

Първото ни посещение при тази група избиратели, преди първия дебат, беше да разберем как те оценяват кандидатите и проблемите в началото.

Макгафи, администратор в компанията Jolly Time Pop Corn, беше единственият член на групата, който повдигна въпроса за абортите в нашите разговори.

Мъд, бизнесменът, подкрепящ Тръмп, който е предпазлив от това, че Републиканската партия се накланя твърде силно към абортите, посочи икономиката като водещ проблем.

По същия начин, адвокат Присила Форсайт от Сиукс Сити каза, че абортът не е проблем в нейния списък с приоритети за дебат.

„Проблеми като аборта не са мой проблем“, каза тя. „Много от социалните проблеми не са. Всичко е икономика, наистина.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР