Понятието - спекула, е окачествено като престъпно проявление за други

...
Понятието - спекула, е окачествено като престъпно проявление за други
Коментари Харесай

Красимир Янков: Не се намираме в нормална пазарна среда и спекулата трябва да се пресече

" Понятието - далавера, е окачествено като незаконно проявяване за други публични устройства, не за пазарните. Аз го използвах, още преди седмица, тъй като по инстикт трябваше да разсъни институционална реакция за това, което чаках да произтече от изключителното състояние. " Това сподели в Народното събрание националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Красимир Янков по време на гласоподаване на второ четене на Закона за ограниченията по време на изключително състояние.

Той добави, че доста негови сътрудници са " лепнали " този термин и почнали да го използват незадълбочено, поради липса на познаване, както на характерностите на спекулата, по този начин и на механизмите за възпирането й. " Тук е моментът да осмислим и термина и актуалната изключителна обстановка ", обърна се към депутатите Янков. " Не се намираме в условия на естествена пазарна среда, а в това да оцелеем като човеци. Това е допустимо единствено в случай че действаме като общество, а не в блян за самостоятелно оцеляване. Или като персонална опция да забогатеем на гърба на всеобщото злощастие ", безапелационен беше националният представител от левицата.

" Спекулата има ново измерение. Не е единствено престъпно разбиране, което да се преквалифицира в наказателния кодекс. Това е термин за опция, която би трябвало да се остракира, като напълно нездравословна за обществото и да се причисли на отживявалото демократично общество. Това е нормален детайл на пазарното общество на демократичния модел в благовидната опаковка за образуване на цената според от търсенето и предлагането. Но не и при условия предпоставящи пораждане на дифицити, множеството от които изкуствено основани. Затова и в западноевропейските страни заговориха за регулация на цените на стоките от първа нужда ", разясни Красимир Янков.

Той напомни думи на френския президент Макрон, съгласно който " Пандемията ни преподаде уроци, които трябваше да научим. Има артикули и услуги, които би трябвало да бъдат извадени от контрола на пазара. Прехраната, медицината, здравето, сигурността, метода на живот - това са аспектите, които е полуда да се дават на трети лица. Трябва още веднъж да поемем контрола над горното ".

Красимир Янков заключи, че това не би трябвало да е мярка поради краткотрайната насила на произлизащото от рецесията, а модел на по-добро общество, което се усъвършенства подбудено от събитията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР