Понятието препър тръгва от английската дума to prepare – подготвям

...
Понятието препър тръгва от английската дума to prepare – подготвям
Коментари Харесай

Кои са препърите и как смятат да се спасят от края на света?

Понятието " препър " потегля от британската дума to prepare – приготвям се, и въпреки да не е ново, съществува още от 30-те години, около пандемията закупи нова новост, а каква още е придобило около войната в Украйна, можем единствено да гадаем към този момент.

Защото те не чакат страната или друга институция да ги избави – грижат се сами да посрещнат оптимално готови настъпващите катаклизми, за което се разчита на цялостен азбучник от дейности. Естествено преди всичко са питателните ресурси, само че също така би трябвало да се обезпечат филтри за филтриране на вода, огън, облекла, медикаменти, съоръжение за къмпинг, че даже и четиво, а се вършат и напълно целенасочени тренировки – да вземем за пример по пукотевица (в интернет е цялостно със описи от този характер). Стимулира ги главно стремежът да не губят надзор, написа по този мотив немската журналистка Габриела Келер.

Социологът Миша Луи, чиято докторска работа в университета в Бохум е отдадена на феномена, споделя мнението, че претекстът зад всичко това не е единствено страхът от вероятните произшествия – роля играе и отричането на способността на страната да окаже нужната отбрана на индивида.

Историческите корени на явлението се откриват в другите типове рискове, с които човечеството се е сблъсквало с течение на времето – от впусналите се за първи път в пътешествия към далечни страни, които по-късно са изготвяли справочник със препоръки за тези, които решат да ги последват, до опасяващите се от нуклеарна война в по-новите времена, конфигурирали бункери в градините си.

За препърите в Германия се допуска, че са към 200 000 – до този извод стигу Луи въз основата на изследвания на групи във ФБ. Според него при доста от препърите става дума за несъразмерен самостоятелен блян към сигурност, обвързван с желанието за опазване на дееспособността.

" Това е обвързвано ненапълно с песимистичното усещане на настоящо протичащото се, както и с възприятието, че живеем в несигурни времена и обществото е станало прекомерно уязвимо. Затова се постанова да се въоръжим. "

Професионалната биография като да вземем за пример работата в армията или в областта на сигурността може да повлияе на афинитета към „ специфичната подготовка “. Но роля могат да изиграят и претърпяни неприятни събития – прекъсвания на тока, естествени бедствия, рискови задачи в чужбина или пък терористични набези. Сред факторите, отключващи този тип блян, специалистът изрежда злокобните вести по малкия екран, икономическите рецесии, а в последно време – пандемията.

Всичко това кара препърите, определяни още и като един тип сървайвъри, да вземат всички вероятни ограничения, с цел да останат неуязвими – с генератори и различни източници на топлота, настрана са запасите от храна и вода. Пандемията им обезпечи потвърждението за правилността на този метод – с опразнените лавици с тоалетна хартия в магазините да вземем за пример. Луи допуска какво са си споделили:

" Ето, оказахме се прави. Нищо не е изцяло несъмнено. "

Но има и още нещо – препърите нерядко биват свързвани с десния радикализъм, освен това неслучайно.

" Те изпитват надълбоко съмнение към държавните институции, към политиката и към елитите. Оттам нататък елементарно могат да се поддадат на тайни теории и да се причислят към инакомислещите. "

Препърите с десни убеждения са се насочили към положение на автаркия (независимост от външния свят) и желаят да бъдат самостоятелни от държавните институции, на които или не имат вяра, или напряко ги отхвърлят.

„ Дръж постоянно раницата подготвена! “, поучават в този ред на мисли профилираните уеб сайтове, изпълнени със угриженост за оцеляването на тези, които им имат вяра. Даже предлагат да се натъртва на марковите артикули при подготовката, тъй като единствено освен това състояние има гаранция, че те ще устоят по-дълго време.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР