Понякога трябва да се бием с врагове извън страната, но

...
Понякога трябва да се бием с врагове извън страната, но
Коментари Харесай

Дунапренени джентълмени вместо Желязна Лейди

" Понякога би трябвало да се бием с врагове отвън страната, само че постоянно би трябвало да сме нащрек за враговете вътре, с които битката е доста по-трудна и са доста по-опасни за свободата. " Думите са на Маргарет Тачър, а мотивът за тях е стачката на миньорите във Англия поради желанията на държавното управление да закрие въглищните мини. Историята е известна - след едногодишни митинги държавното управление побеждава и мините се закриват.

Близо 40 години по-късно българското държавно управление се изправи пред сходно тестване, въпреки и в доста по-малък мащаб. Но резултатът е, че към този момент мините остават (вижте ).

Позицията на Тачър около миньорската стачка в действителност й донася прякора Желязната лейди, тъй като тя не желае да отстъпи и инч обратно. Зад решението й да се закрият мините стоят ясни правила и доста фокусирана тактика.

В средата на 80-те стопанската система на Англия е в неприятно положение. Инфлацията и безработицата порастват, банкрутират компании от разнообразни браншове и конкурентоспособността на страната внезапно понижава . Тачър идва на власт с обещанието да се оправи точно с стопанската система. Добивът на въглища по това време към този момент не може да съществува в напълно пазарна среда - нужни са му съществени държавни дотации, без никакви изгледи това да се промени. Само за няколко години потреблението на въглища понижава двойно - влаковете към този момент не ги употребяват, отоплението минава на други горива, ускоряват се и зелените настроения - от ден на ден хора желаят чист въздух.
Реклама
Тогава на сцената се качва Тачър с доста ясна поръчка: " Идвам на власт с доста елементарна цел: да трансформира Британия от подвластно общество в такова, което може да разчита на себе си - от " дай ми " на " направи си самичък " нация. " Стани и го направи ", вместо " спри и чакай ". " Започва ударна приватизация на държавни активи. Прекратява се поддръжката за неефективни промишлености, като минната. Резултатът е, че през идващите години Англия претърпява голяма икономическа и обществена смяна. Започва десетилетие на бърз стопански растеж. Хората стават по-богати, живеят по-дълго.

Това е и част от аргументите сега стотици хиляди българи да живеят във Англия вместо в България. През последните години тук няколко държавни управления попадат в клопката на това да виждат единствено краткосрочните изгоди от запазването на въглищната промишленост, като си затварят очите за дълготрайните загуби. Никой не пожела да поеме отговорността и да каже почтено на миньорите и другите заети в бранша, че тяхната борба е изгубена още във втората половина на МИНАЛИЯ век. Светът от дълго време пое в друга посока, а през последните години към този момент и стремглаво тича. През това време тук - най-вече поради корупция, държавните мини останаха изцяло нереформирани. Корумпирани политици крадяха непосредствено пари и индиректно от бъдещето на десетки хиляди хора. Цели райони минаха под властта на ТЕЦ-олигарси, които трансфораха служащите си в рабски сенки, а децата им в непрекъснати клиенти на белодробните отделения в лечебните заведения. " Враговете от вътрешната страна " направиха това, за което Тачър предизвестява преди няколко десетилетия - лишиха свободата.

Това може(ше) да се промени във всеки един миг. Но не се, тъй като в родилния дом на демокрацията нещо се обърка - чакахме смяната да роди политици като Тачър или Хелмут Кол, само че някой злобен талант замени бебетата и в този момент си дундуркаме Борисов и Пеевски. Вместо Желязна лейди, получихме (с дребни изключения) дунапренени джентълмени. А светът си върви. Животът си минава. В броя ще откриете още

Реклама Свързани публикации Въглищата и ТЕЦ-овете в цифри: кой какъв брой работи и създава 6 октомври 2023, 07:07 Въглищната мина най-сетне експлодира 6 октомври 2023, 06:25
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР