Понякога не знаем как да реагираме и дали негативният отговор

...
Понякога не знаем как да реагираме и дали негативният отговор
Коментари Харесай

Научете кога, защо и как да казвате “НЕ”

Понякога не знаем по какъв начин да реагираме и дали отрицателният отговор няма да ни навлече неприятности.

Повечето от нас са научени да бъдат постоянно общителни с роднините си, да отстъпват и да вършат взаимни отстъпки, с цел да може фамилните сбирки да минават безпрепятствено и безконфликтно. Което неведнъж ни кара да кажем „ да “, когато желаеме да кажем „ не “. Но да споделяме „ да “, както сме научени, в сходни случаи може да се окаже нездравословно за нашето здраве, написа психологът доктор Крис Гилбърт.

Карън е моя пациентка, за която това важи с цялостна мощ. Когато родителите на брачна половинка ѝ се обаждат, с цел да кажат, че желаят да дойдат и да останат 10 дни у тях, тя усеща мощно стягане в стомаха, мускулни конвулсии и прилошаване. Знаейки, че би трябвало да е учтива, тя не обръща внимание на тези предупредителни знаци и сподели: „ Да, несъмнено, ще се радваме да останете при нас. “

По време на десетдневното посещаване тя готви, забавлява ги, разкарва ги из града и най-после на визитата им се усеща изцяло изтощена. Скоро по-късно се разболява от изострен бронхит. Въпреки мощните антибиотици и стероиди, тя кашля в продължение на два месеца и усеща уязвимост още месец по-късно. Отнема ѝ ужасно доста време, с цел да се възвърне.

Болестта на Карън, откакто тя е постъпила отстъпчиво и безропотно, не е случайност. Изследване на Лауденслагер и Кенеди, оповестено в научното издание Psychoneuroimunology, показва, че държанието на примирявание и покоряване на непознатите стремежи води до нарушаване на имунната система, което усилва риска от инфекции.

Наскоро Карън получи предстоящото позвъняване. „ Здравей, Карън, беше толкоз прелестно, когато предходната година бяхме при вас по празниците! Планираме да дойдем и тази година и още веднъж да останем 10 дни. Нали няма проблем? “ Стомахът на Карън още веднъж се сви, този път с още по-силна болежка. Дали би трябвало да е все по този начин добра и да каже „ да “?

Кога да кажете „ Не “

Консултирайте се с тялото си за верния отговор. Телата ни имат лична мъдрост, която постоянно пренебрегваме, тъй като като обществен тип, мозъците ни са еволюирали да потискат негативните страсти към други хора.

Като резултат постоянно не знаем какво надълбоко в себе си усещаме, че е най-добре за нас. Жалко е, че потискаме тези усеща, тъй като телата ни са бойни полета, на които водят война спорните страсти и водят до „ военни вреди “, които вредят на здравето ни.

Затова има смисъл, с цел да избегнем провокираните от напрежението здравословни проблеми да забележим какво става в тялото ни, преди войната на страстите да излезе от надзор. В случая на Карън, нейнят корем ѝ споделя, че част от нея желае да каже „ Не “, само че дали тази част е по-силна или по-слаба от тази, които желае да наподобява добра?

Най-добрият метод за Карън – а и за който и да било различен – да разбере какво тялото в действителност желае е да отиде на място, където никой не може да чуе и да изрече гласно „ Да “ и „ Не “ в отговор на мислени въпроси, да вземем за пример „ Можем ли да останем при вас? “. Когато извършите това, обърнете внимание на това, което се случва в тялото ви, когато казвате „ Да “ и го сравнете с физическите чувства, които се появяват, когато кажете „ Не. “

Ако отговорът „ Да “ ви дава неспокойни чувства, стягане в гърдите или конвулсии в корема, не би трябвало да казвате „ Да “. Ако отговорът „ Не “ ви дава тръпка на неспокойствие, изпълва ви с сила и мощ – което поддържа неприятното чувство при отговора „ Да “, тогава „ Не “ е очевидният отговор. Има способи да го кажете, без да сте груби.

Но от време на време отговорът не е по този начин явен. Например може да изпитвате неспокойствие и в двата случая, или и в двата случая да изпитвате тревога. При сходни обстановки запитайте се: кой отговор ви дава по-силни физически чувства. И тогава се съобразете с тях.

С други думи, поставете чувствата, провокирани от отговора „ да “ на везната против чувствата при „ не “, с цел да видите кое натежава. Ако да вземем за пример в илюстрираната нагоре обстановка тялото желае да каже и „ да “ и „ не “, само че позитивните усеща при отговор „ не “ доминират, най-хубавият отговор ще бъде не.

Как да го кажете?

Не сте неприятни, когато се постанова да казвате „ не “. Повярвайте, че да пренебрегвате себе си не е „ вярното нещо “, както са ви учили с години.

Можете да кажете „ не “ напълно отзивчиво. Започнете с позитивно изречение от вида на „ Бих се радвала доста да се забележим, но… “ или „ Радвам се, че сте се сетили за мен, но… “

Не затъвайте в пояснения и оправдания.

В случая Карън може да каже, че не е добре със здравето, заради което ще ѝ е мъчно да има посетители толкоз дълго време. Може да им предложи да дойдат за уикенда или да отседнат наоколо. Ако роднините са също доброжелателни, отворени и прояващи почитание, те ще я схванат. Ако не, могат да решат въобще да не идват. Което също е Окей.

Ключът е в салдото, с цел да може празниците да бъдет отмора, а не натоварване. Страхотно е да даваме най-хубавото от себе си за приятелите и фамилията, само че един доста значим човек в семейството… сте самите вие. Затова обръщайте внимание какво ви споделя тялото ви. Ако то дава отговор със конвулсии в корема, научете се да казвате „ Не “ с усмивка. Но, със или без усмивка, здравето ви зависи от това умеене.

Инфо: Obekti.BG

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР