Понякога, когато очаквам нещо с голямо нетърпение, времето се влачи

...
Понякога, когато очаквам нещо с голямо нетърпение, времето се влачи
Коментари Харесай

Учени откриха планетата с най-къса година

Понякога, когато чакам нещо с огромно неспокойствие, времето се влачи извънредно постепенно. Друг път, когато съм обхванат от радостно събитие и минутите летят, се надявам пред мен да има още доста години. Но на Земята една година продължава цели 365 дни! Други планети в нашата Вселена нямат този шанс.

Да вземем да вземем за пример тази планета, известна в каталозите под обозначението NGTS-10b. Намираща се на към 1 060 светлинни години от Земята, тя прави една цялостна обиколка към звездата си единствено за 18 земни часа! 

Планетата NGTS-10b бе открита от интернационален екип, работещ с прибора Next Generation Transit Survey (NGTS). Този уред се намира в Европейската южна обсерватория в Чили и се употребява от консорциум от европейски университети и организации, които търсят извънслънчеви планети. 

По-голямата част от огромните планети, които имат къс орбитален интервал към своята звезда, са от класа на така наречен “горещи юпитери ” – те се откриват доста елементарно въз основата на пасажния способ, защото постоянно минават пред диска на слънцето си. Но даже и тяхната година продължава нормално към 10 земни дни. Планети с ултра-къса година (т.е. по-кратка от 24 земни часа) съществуват, само че са извънредно рядко събитие. До този миг единствено 6 от откритите 337 “горещи юпитери ” имат година, която е по-къса от земен ден.

Новооткритата планета NGTS-10b има същия размер като планетата Юпитер в нашата лична Слънчева система, само че има два пъти по-голяма маса от него. Нейната звезда е от класа на оранжевите джуджета, което значи, че е малко по-малка, по-бледа и по-хладна от нашето Слънце. Но това няма значение – като се има поради, че планетата обикаля към звездата си за 18 часа, тя поема цялата топлота и радиация!

Подобен вид планети са значими за науката, тъй като откривателите могат да изучат необичаен феномен: приливи и отливи сред звезда и планета.

Учените пресмятат, че ориста на NGTS-10b не е за завиждане – звездата я придърпва последователно и за няколко десетилетия орбиталният интервал се съкратява със седем секунди. След към 38 милиона години планетата ще се приближи толкоз покрай звездата, че ще бъде раздрана.

Инфо: Universe Today

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР