Понякога имаме нужда да останем насаме със себе си и

...
Понякога имаме нужда да останем насаме със себе си и
Коментари Харесай

5 признака, че сте се оставили на течението и сте самотни

Понякога имаме потребност да останем уединено със себе си и с мислите си, да се отърсим от ежедневното и просто да помълчим. Друг път самотата тежи. Съзнателно или не, човек търси способи да компенсира неналичието на близки с други действия. Ако се разпознаете в по-долните редове, значи имате потребност от смяна.

Подбрали сме за вас 5 сигурни признака, че се чувствате самотни.

1. Страдате от бодърствуване.

Самотните хора доста постоянно прекарват дълги часове в тъмното, потънали в печални мисли и самосъжаление – животът им е празен, затрупани са с проблеми, всичко се стоварва на тяхната глава, скучно им е, потиснати са и така нататък Безсънието е неприятен консултант – съветваме ви да се успокоите и да се наспите, тъй като под стрес организмът ни създава кортизол – хормон на напрежението, който ни пречи да се отпуснем.

2. Нямате предпочитание да вършиме каквото и да е.

Апатия и отново незаинтересованост. Домът ви е разпилян, само че нямате никакво предпочитание да го подредите. Гладни сте, само че предпочитате да си поръчате пица по телефона, вместо да си сготвите топло ядене. Скучно ви е, само че даже не ви се занимава да се уговаряте с другари. Всичко това потвърждава, че е време да измененията живота си. Съветваме ви да намерите нещо, което ви доставя наслаждение – занимание, спорт, изобразяване, танци или друго. Веднъж започнете ли, ще се ободрите.

3. Пазарувате постоянно.

Казват, че „ шопинг лечението “ прави работа, само че това е лъжливо. Новата покупка може да ви донесе моментна наслада, само че не и трайно задоволство. Ако не измененията нещо, рискувате да се окажете затрупани с движимости, от които нямате потребност, портфейлът ви внезапно да олекне и в последна сметка да се почувствате още по-потиснати и самотни.

4. Чувство за непрекъснат апетит.

Мислите си непрекъснато за храна? Отваряте ли час по час хладилника? Ядете ли даже когато не сте сигурни дали в действителност сте гладни, или просто желаете да дъвчете нещо? Човек може да яде прекалено от досада, от горест, от меланхолия, от стрес, от самотност. И то допустимо най-вредните храни – всевъзможен „ джънк фууд “ и сладко, несъмнено. Във всеки случай не заради хубави страсти. Помислете си какво тъкмо се пробвате да заместите с храната. За да не се стоварва цялата виновност върху вас, би трябвало да признаем, че учените са открили, че има връзка сред хормона на глада (грелин) и самотата – при самотните хора се следи нараснала секреция на този хормон.

5. Бягство от действителността.

Хората, които се усещат самотни, нормално се пробват да „ избягат “ от личния си живот. Те прекарват доста време пред тв приемника или в интернет. Гледат филми, слушат музика, пишат, напразно търсят в интернет, гледат клипчета – вършат всичко допустимо, единствено и единствено да не мислят за себе си. Само че всеки психолог би споделил, че бягството от казуса освен че не го взема решение, а даже го задълбочава. Така че се пробвайте да измененията това, което не харесвате в живота си, в случай че е допустимо, с цел да станете една по-добра своя версия.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР