Понякога губим части от тялото си. Стругари се нараняват на

...
Понякога губим части от тялото си. Стругари се нараняват на
Коментари Харесай

Голяма изненада! Може да живеете и без тези 6 важни органи

Понякога губим елементи от тялото си. Стругари се нараняват на фрези отрязват пръстите си, феновете на зимните спортове, киито не са готови могат да пострадат от измръзване, почти всеки 200-и гражданин на Земята претърпява интервенция за отстрани на апендикса.

Загубата на някои органи визира повече качеството на живот, в сравнение с загубата на други. Има органи, без които не можеш да живеем. Например сърце, черен дроб, мозък… Но има и други.

Човек се приспособява към всичко. Е, съвсем всичко. Ясно е, че можете да живеете дълъг живот без око, ръка, крайник, апендикс или гениталии. Много по-изненадващо е, че хората се оправят без някои несдвоени вътрешни органи, които извършват значими функционалности и всекидневно поддържат живота в човешкото тяло.

Можете да живеете без далак

Човешкият далак е един и за разлика от апендикса е постоянно ангажиран с потребни неща (а точно, той създава лимфоцити, главното оръжие на имунната система), тъй че може да си помислите, че не можете да живеете без него.

Това не е по този начин: след премахване на далака хората стават извънредно податливи на всевъзможни патогенни бактерии и са принудени да водят доста внимателен метод на живот, само че все пак живеят, вървят на работа и отглеждат деца.

Можете да живеете без корем

Операцията за цялостно премахване на стомаха (резекция) не е най-хубавото нещо, което може да ви се случи, само че не е съдбовно.

Вярно е, че незабавно след интервенцията питателните субстанции ще би трябвало да се получават единствено интравенозно и след няколко три ще би трябвало да се подложите на диета през целия живот и даже да пиете витамини всеки ден, защото червата се оправят с усвояването им по-зле от стомаха. Но можете да живеете без този орган.

Можете да живеете без дребния мозък

Как можете да живеете без част от мозъка и даже толкоз значима като дребния мозък, който при здрав човек координира всички придвижвания на тялото?

Нито лекарите, нито невролозите откриват отговора на този въпрос и единствено се възхищават на невероятната гъвкавост на мозъка, способна да работи с това, което има. Последният случай на агенезия на дребния мозък е докладван през 2015 година при 24-годишна китайка.

Момичето през целия си живот изпитвало леки усложнения с ходенето и не бело най-хубавият възпитаник в класа, само че живеело пълноценен живот и даже е родило дете. Фактът, че тя в никакъв случай не е имала дребния мозък или кръвоносни съдове, които го хранят, лекарите схващат едвам когато момичето влиза в болничното заведение с недоволство от чести световъртежи.

Можете да живеете без панкреас и щитовидна жлеза

Игрите с ендокринната система са доста рискови, заради което интервенциите за цялостно премахване на щитовидната жлеза и панкреаса се предписват единствено в краен случай.

Без тези органи животът продължава, само че идва с доста странични резултати. Освен това пациентите се нуждаят от заместителна терапия през целия живот; вместо да получават комфортно нужните хормони от личните си жлези, пациентите би трябвало да пият хапчета и да си слагат инжекции.

Можете да живеете без злобен мехур

Годишно се правят стотици хиляди интервенции на жлъчния мехур: това е един от най-крехките органи на човешкото тяло. Добре, че не е жизненоважен!/zdrave.to

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР