Понеже говорим за Конституция – нещо, което трябва да бъде

...
Понеже говорим за Конституция – нещо, което трябва да бъде
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Когато управляващите са мнозинство в парламента, но политиките им са малцинство сред хората – нямат моралното право да променят Конституцията

„ Понеже приказваме за Конституция – нещо, което би трябвало да бъде основополагащо за години напред, мощно се колебая, че в едно ръководещо болшинство, което е болшинство в Народното събрание, само че всичките му политики по социологически изследвания са в малцинство, има моралното право да прави промени в Конституцията, които засягат това болшинство, което е против тях “. Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Таско Ерменков в ефира на Euronews Bulgaria.
Социалистът даде образец със социологическите сондажи, оповестени от „ Галъп “ – какъв брой са срещу еврото, какъв брой са срещу войната, какъв брой са съгласните с това, което се случва в България, с политиките на ръководещите.
„ Така че – дано първо да определим и то да стане въз основата на един необятен публичен диалог, какви са задачите, които се преследват с измененията в една Конституция, да стигнем до едно общо схващане в болшинството от хората, че тези промени са нужни – тогава да пристъпваме към такова значимо деяние. Конституцията не е нещо, с което можем да си позволим да си играем, тъй като сега имаме тази опция и играчката е в ръцете ни “, разяснява социалистът.
„ Какъв е аргументът на ръководещите 3 март да не е народен празник? С какво разединява 3 март? “, попита Таско Ерменков. „ 3 март разединява тези, които имат някакви комплекси към своето минало. Защото 3 март е дата, която е еманация на напъните на всички тези, които по време на турското иго са се борили против него и са желали да имаме свободна страна. Еманация на делото на Панайот Хитов, на Хаджи Димитър, на Стефан Караджа, на делото на Апостола на свободата Васил Левски, на всички тези, които поставиха костите си, включително и на Шипка – с цел да я има свободна България “, акцентира социалистът.
Той цитира Иван Вазов, оставил непреходните слова „ Има едно име що постоянно живей…..и смива срамът, и на клеветата строшава зъбът. О, Шипка! “. Затова в Българска социалистическа партия сме безапелационни, че националният празник е 3 март “, акцентира Таско Ерменков.
Относно препоръчаните от ръководещите конституционни промени социалистът уточни още: „ Пътят към пъкъла постоянно е застлан с положителни планове. И когато приказваме, че измененията, които са препоръчани – са крачка в положителната посока, дано да не забравяме, че след крачката в положителната посока, в случай че тръгнем към неверната – можем да паднем в пропастта “. Той даде образец за неверно решение: „ Да опитваш да формираш органи, които ще ръководят правосъдната система – тъй че те да бъдат не самостоятелни, а в противен случай да станат още по-зависими и политизирани “.
„ Когато приказваме за ограничение на пълномощия и това каква е ролята на президента – сме доста надалеч от конюнктурните тематики дали този президент сега ни харесва, или не. Говорим за кардиналната позиция.  Това че на някой този президент сега не му харесва не е съображение в дълготраен проект да лишава президентската институция от значими функционалности “. Така Таско Ерменков отговори на въпроса на водещата за позицията на Българска социалистическа партия във връзка с служебните кабинети. „ Защото тук става въпрос освен за това кой ще назначава, а за съвместен надзор. Независимостта на управляващите не е единствено това всяка власт да може да взима независимо решенията си, само че е основана на взаимния надзор на всяка власт върху другата. Иначе няма народна власт “.
В коментара на настоящата тематика за случай на принуждение от Стара Загора, Таско Ерменков акцентира: „ Проблемите, свързани със отбраната на жертвите на принуждение, какъвто е последният извънредно противен случай, са и законови, само че и на прилагащите закона органи. Но когато тези, които ползват законите - като се почне от защитаващите и правораздаващите, не си правят работата, или си я правят, оставяйки привкуса на непознато вмешателство – резултати няма по какъв начин да има. Няма го и това деяние, което да накара хората да почувстват, че страната стои зад тях и че има правдивост “.
По думите му по тази причина, когато се приказва за правосъдна система, една от аргументите Българска социалистическа партия да не поддържа измененията в Конституцията е, тъй като тези промени няма да доведат до резултати, каквито чака обществото от една такава смяна: „ А именно  - да се форсира процеса на правосъдие, да се подобрят процесуалните практикир тъй че справедливостта да спечелва -  и не в миналото във времето, когато хората са не запомнили защо става въпрос, а доста бързо, доста дейно “, съобщи Таско Ерменков и акцентира, че това е значимо за целия развой, в това число и предварителната защита.
„ Българска социалистическа партия поредно работи и внася още от 44-ото Народно събрание всички тези закони, които са нужни, с цел да предпазим дамите, а и освен тях, българските жители от домашно принуждение. И тези закони, за жалост, не всички се одобриха. А Истанбулската спогодба не дефинира правовата рамка, в която работят правораздаващите и правоохраняващите органи. Истанбулската спогодба се употребява като една агитация - под знамето на отбрана правата на дамите да пазиме неща, които са надалеч от човешката природа и физиологическа същина “. Така Таско Ерменков отговори на въпрос на водещата за рецензиите на някои, че казусът в Стара Загора е можел да бъде избегнат, в случай че Истанбулската спогодба е била призната.
В отговор на въпрос на водещата за локалните избори и има ли интервенция от страна на президентската институция Таско Ерменков уточни: „ Да, има опити, в които президентската институция се пробва да се намеси в локалните избори, включително и посредством регионалните шефове, които бяха назначени от служебния кабинет. За да може въпреки всичко да имат базата, върху която по-късно вероятно да се построи един нов политически план. Защото вие знаете, че посредством локалната власт се стига най-близко до хората “, заключи социалистът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР