Понеделник, 1 януариЧНГ и т.н., братя и сестри. Обратно на

...
Понеделник, 1 януариЧНГ и т.н., братя и сестри. Обратно на
Коментари Харесай

Из делниците на един луд

Понеделник, 1 януари

ЧНГ и така нататък, братя и сестри. Обратно на всички пожелания ние няма да кажем дано новата година да ви донесе, а ще кажем друго: дано отнесе! Дано ме разбирате. Почвам нещо в последно време да се усещам като през 1983 година Тогава бях изрично уверен, че Живков ще ни събере кърпичките на всички. За малко беше. И в този момент отново са ме налегнали някакви такива фаталистични усеща. Като го виждам Борисов какъв брой е витален…

Майната му, с опрощение.

Президентът Радев и брачната половинка му са във Виена, персонално канцлерът на Австрия ги поканил на концерта във Виенската опера по случай Нова година. Експертите този път утвърдиха тоалета на Десито. Според мен беше малко цветен и прекомерно жизнеспособен за посещаване на опера, само че нашето мнение е без значение.

 Герберските тролове незабавно нападнаха, че президентът и жена му щели да профукат маса национални пари за един концерт, без който умерено можели да минат. Както бил направил господин Борисов, който също имал покана, само че я отклонил за да направи икономии на хазната. Лично ние се съмняваме, че Борисов е бил поканен. В България е необятно известно, че той в никакъв случай не е ходил на опера и симфоничен концерт. Веждито съумя да го заведе 3-4 пъти на спектакъл и един път на оперета. Но до опера не стигнаха. И щом у нас се знаят тия работи, то се знаят и из европейските дворове. Затова очевидно герберите лъжат, Борисов не беше поканен. И по този начин е по-добре и за него, и за операта, и за родината. Представяте ли си да го снимат по какъв начин си чати на телефона през Вайбъра. Той това го прави като се събират министър председателите на Европейски Съюз, та в операта…

Сигурен съм, че и Борисов страда, че са поканили Радев, а него не са. Той си е подобен. Понякога имам чувство, че в случай че мине зараза от някой заплашителен грип и Бойко остане непокътнат, доста ще се обиди...

Ако си спомняте, лани, в последните дни на годината, Валери Симеонов виеше като вързана овчарка, че Борисов му объркал проектите с втрия въжен превоз в Банско и той очевидно нямаше да може да си извърши обещанието към един човек. А в такива случаи нормално се постанова да се връщат едни пари, в случай че към този момент са взети. Или да се отписват бъдещи доходи, които към този момент са разпределени по посоки и пера… И Симеонов беше гневен. „ Борисов, вика, ме създаде! Той саботира моето предложение за смяна на концесията в Банско. Не желая да го виждам… Сега аз сядам и мисля до 28 декември, когато ще има съвещание на Министерски съвет. Всичко е допустимо да стане – да не мислите, че аз съм от тези дето слушкат и папкат и желаят да си начешат егото! “

Тогава написахме: „ Тоя е подобен прабългарин, че като нищо може да счупи снопа с клечките… “ И очевидно и на Борисов са му минали същите мисли (дано не преувеличавам) през главата и на 28 декември самичък предложи изключителна точка в съвещанието на Министерски съвет и въпросът се реши в интерес на Симеонов.

И излезе, че Борисов се съгласява от напън заман, единствено, с цел да угоди на патриотите, които могат „ да счупят “ страната за нема нищо. Много хитро изигра сценката.

 Драмата с лифта заби чеп в нежното патриотично единение. Волен Сидеров вика: „ Не знам за какво цялата страна се занимава с някакъв въжен превоз. Вероятно става дума за пари. (!) Ние не се съгласихме да участваме в тази коалиция поради лифтове, плажове или пързалки, а поради нещо по-сериозно и значително – да подвигаме приходите на хората, да се борим с престъпността… ”

Не сме единомислещ. От една страна е допустимо да е пристигнал краят на ремисията на Сидеров. Доста дълго продължи, даже ми се коства, че това е най-дългият интервал на нормалност на Волен от началото на политическата му кариера. От друга страна е допустимо водачът на Атака да е останал отвън раздаването. Зер инцидентно загатва за пари? И в този момент е решил да проработи най-малко малко популистки сексапил на сметката на сътрудниците си в Оперативна програма. Да се направи на воин. Е, малко е пропуснал времето за героизъм, преди седмица мълчеше като … сещате се, а в този момент, откакто решението е взето, се сети, че има мнение по въпроса…

Направо са ми транспарантни без граници всичките…

Еколозите подозират, че задачата не е втори въжен превоз, а да се разшири зоната за строителство, да се вдигнат нови хотели. „ Докато цялата власт твърди, че няма да допусне никакво строителство в Пирин отвън втори въжен превоз в ски зоната на Банско, написа в. „ Сега “, локалната община е възобновила опитите си да узакони застрояване на осем нови селищни образувания… В края на предходната година общината е задвижила процедура за урбанизиране на 1330 дка от парка. “ Екологът Тома Белев разправя, че като нищо можели да се появят още 40 хиляди кревати. И тези терзания, че Банско може да се трансформира в нов Слънчев бряг, подбудиха най-масовите митинги след 2013 година

Историята е много мътна. Ясно е единствено, че всички бранители на смяната на концесията за Банско имат персонални ползи. Каролев да вземем за пример се оказа притежател на част от хотел. Петьо Блъсков пък по този начин се е набълбукал с персонални и фирмени заеми към ПИБ, че ще брани със зъби и нокти Цеко Минев и бизнеса му и така нататък Което изяснява заглавията във в. „ Труд “.

 В българският щемпел за жалост рядко може да се срещне такова експресивно заглавие

Икономистът Красен Станчев написа във Facebook: „ Както по всичко наподобява някой желае да прилапа ПИБ и финансираните от банката инициативи, в това число Банско, и митингът, неосъзнато, само че с възторг, се пробва да му помогне.

Туй е като историята с КТБ, само че вместо… завладяване на части от масата на несъстоятелността, в този момент би трябвало да се вземе, както наподобява, читава банка със здравословните финансирани от нея бизнеси. “

Е, чак пък толкоз читава банка, айде холан! И Кой е тоя някой?

Едно е несъмнено: Каквото и да става, то става със глобата на Борисов.

Македонският президент Георге Иванов вика: „ Ние имаме подготвеност и очакване по време на българското председателство на Европейски Съюз да получим дефинитивно дата за започване на договаряния за присъединение към Евросъюза. “

Чак им изпитвам завист на македонците. Какви вълнуващи моменти ги чакат. Имат толкоз доста неща, на които да се надяват. Помните ли, братя, когато и ние чакахме дата какви безредици бяха? Ще ни дадат ли, няма ли да ни дадат… После помните ли грандиозната борба на Соломон Паси да изтеглят приемането от 1 януари 2007 година на 31 декември 2006 година? За малко я загуби тая борба, само че даде всичко от себе си.

Освен това на македонците им следва да влизат и в НАТО. И в тази посока могат да лелеят доста очаквания. Как страната им ще бъде приета за постоянна, по какъв начин ще се юрнат към тях задграничните инвеститори… О, времена на очаквания! Като в този момент помня по какъв начин през 2003 година питаха днешния министър председател, тогава основен секретар на Министерство на вътрешните работи, за заплатите на служителите на реда и той сподели: «Трябва да устискаме следващата година до приемането ни в НАТО. Тогава съм сигурен, че ще дойдат доста вложения в България и ще повдигнем заплатите на служителите на реда. Просто би трябвало тук тези няколко месеца да се изкарат до тогава, това е важното… ”

Е за тия очаквания им изпитвам завист на македонците.

Дето викаше Валери Петров, имах фантазия да имам часовник. Сега имам часовник, само че нямам фантазия.

Вторник, 2 януари

От пресцентъра на президентството оповестиха, че Румен Радев е наложил несъгласие на новия антикорупционен закон, като го е оспорил „ по принцип и в неговата целокупност “. Ако се съди по претекстовете, които юристите в президентството са показали, законът е повече от неблаговиден и недовършен. И надали ще проработи, откакто депутатите лишиха отбраната на вносителите на сигнали.

„ Има нещо незряло, нещо като държание на слаб възпитаник, който напряко може да ви разсмее. Да се одобри антикорупционен закон единствено няколко дни преди започването на ротационното председателство на Европейски Съюз е прекомерно “, написа водещото френско издание „ Журнал дьо Диманш “ за обстановката в България.

Между другото тия дни английският " Гардиън " и немският " Ди цайт " ни дефинираха като най-корумпираната страна в Европейския съюз, която застава отпред на председателството. Днес ни сурвака „ Журнал дьо Диманш “: България е една дребна Русия. Цари мафиотски нрав и в никакъв случай няма да отговори на условията на поставените критерии. Трябва да се признае, че тази дребна страна 10 години след приемането си в Европейски Съюз не е отбелязала прогрес.

Преди двайсетина дни имахме мотив да заключим, че вътрешният министър е доста къпан. И той се скъса от усърдие да потвърди, че е тъкмо по този начин. Слушам го през днешния ден да изяснява за убийството в Нови Искър: „ Много е тежко закононарушението, в случай че има закононарушение. ”

Зер може да няма? При шестима убити, без да се брои кучето?

Само от следствието на този случай човек може да си извади безапелационни изводи за тоталното безхаберие, което царува в българската полиция.

 В момента всичкото служител на реда, жандармерия, качулки са на крайник и търсят „ новия “ палач – Росен Ангелов. Каракачанов имал данни, че бил взел участие във Френския задграничен легион. Демек доста рисков човек. Според полицията към този момент нямало подозрение, че той е килърът. Имало и ДНК разбор, който доказвал това. Специалистите попитаха по какъв начин се прави ДНК разбор за едно денонощие, само че няма кой да им отговори.

Де го Веско Маринов да запее „ Нашата полиция ни пази… “?

Сряда, 3 януари

Нова национална драма – ратификацията на така наречен Истанбулска спогодба. То не е тъкмо драма, а по-скоро каша.

Конвенцията е отдадена на отбраната на дамите от принуждение. Но патриотите и други родолюбиви лица мощно се тормозиха, че с нея се цели да се вкара „ трети пол “ и да се поеме ангажимент за узаконяване на еднополовите бракове. В самата спогодба дума няма за тези неща. И съперниците ѝ не можаха да посочат различен мотив за страховете си, също така, че няколко организации, ангажирани с правата на хомосексуалистите, защитавали конвенцията. Зер хомосексуалистите не могат да се борят срещу домашното принуждение.

Тетка Цачева и Екатерина Захариева вложили доста старания да обяснят на патриотите, че задачата на конвенцията е отбрана на дамите от принуждение. Но по никакъв начин не е елементарно да вкараш нещо в главата на родолюбец, изключително на Валери Симеонов. Възможно е по-скоро нещо да излезе, в сравнение с да влезе.

И доста рационални хора се пробваха да им обяснят. „ Истанбулската спогодба, написа Юлиан Попов, е или следващата проруска антизападна партенка, или просто неведение на това какво думата “gender ” значи на британски език. Конвенцията се афишира срещу правото и практиката на мъжа ти да те пребие, тъй като не си му сготвила, на основата на това, че готвенето е женска работа; или ти да го пребиеш, тъй като не е сменил маслото на колата, на основата на това, че промяната на маслото е мъжка работа. “

Мъжка работа, женска работа, дрън-дрън… Не е в това въпросът. Ние да вземем за пример сме извънредно прогресивна персона (вас ли да убеждаваме?!) и не считаме, че готвенето е женска работа, нито пък промяната на маслото е мъжка работа. И двете са работа и ние ги заобикаляме доколкото можем.

И като извънредно патриотите и техните министри гласоподаваха срещу конвенцията.

И тук изтъквам буквално „ Монитор “, тъй като не мога да поема отговорност: „ Симеонов изясни, че срещу са дали своят вот тези му сътрудници, които били обикновено полово насочени. “

Което значи, че единствено 8 министри са обикновено насочени – Симеонов, Каракачанов, Нено Димов (да не повярваш!), Емил Караниколов, Горанов, Московски и Ананиев. Останалите, заедно с премиера, са малко нещо ненормално полово насочени. Така излиза.

Всички акцентират, че конвенцията пази дамите от принуждение, само че истината е, че тя пази и мъжете. И тоя проблем става все по-актуален. Пример тъкмо по поръчка. На връх Нова година 54-годишният Стоян Ненчев от пловдивското село Черноземен се почерпил. Кога да се напие човек, в случай че не на Нова година? Обаче брачната половинка му Димитринка не взела под внимание тези съображения и първо му вдигнала скандал, а по-късно минала и към физическа разпра. Разбила няколко чинии в главата на нещастния човечец. И по този начин напит и набит, бай Стоян си лежащ и повече не станал, на 1 януари бил открит мъртъв.

И това не е някакво изключение. Още през 2009 година проучване на НЦИОМ сподели, че 1/5 от българите си признавали, че са насилвани у дома. Най-масовата форма била на душевен тормоз, който варира в необятни граници. От ежедневното повторение “Мухльо, виж хората какво вършат, а ти... ” (на майка й приказките естествено!), през среднощното ръгване в ребрата (Как можеш да хъркаш по този начин нехайно с тая дребна заплата!) до постоянното прибиране на заплатата (нищо, че е малка). Между другото и това се води принуждение. Та белким не е принуждение да му взема заплатата и той да нема два лв. да пие една ракия? А да му туря вечерен час като на петокласничка, не е ли принуждение? Ами да му въдворява стопански мигранти (например майка си) при материална база за двама? Да държи отдалеченото и да му дефинира какво да гледа? Да го трови с храни и питиета, които организмът му не приема? Хиляди, дори десетки са униженията, на които е изложен актуалният мъж.

Както вярно посочи министър Захариева, значим миг в конвенцията е, че тя трансформира стереотипната визия, че мъжът наложително би трябвало да обезпечава препитанието на фамилията.

Е единствено по тази причина си коства да се одобри тази спогодба!

Четвъртък, 4 януари

Жители на Северозапада организирали подписка за обособяване на Видин, Враца и Монтана от България и присъединението им към Румъния, раздува Нова телевизия. Да, раздува, тъй като зад цялата история стои единствено един човек – некой си Борис Каменов от Монтана. Той е основател на подписката и не е ясно дали някой различен се е включил. Каменов изяснява, че желае обособяване на Северозапада от България, с цел да се избави районът от корупцията в страната., и да се причисли към Румъния, където правосъдна система била доста по-ефективна и водела битка с корупцията.

Ако ме питате мен, зевзешка история. Обаче освен медиите ѝ се вързаха. Например кметът на Бяла Слатина инж. Иво Цветков излезе с остра декларация срещу сепаратизма: „ Подобни сепаратистки настроения на фона на протичащото се в Европа заплашват единството на България като знак на непоклатимост и балансьор на мира на Балканите… “ и така нататък дрън-дрън.

Господари на ефира изловили махленски музикант, който прибира парите на хората без да изсвири нито нота. Просто не можел да свири.

 Което ме подсеща за едно есе на Антонио (Тонино) Гуера. Ако си спомняте по един негов роман преди време потегли манията за „ висящото “ кафе. Да пиеш едно кафе, само че да платиш две, та като мине и некой бедняк, да пие едно гратис. И тази мода търпя ден до пладне. Та той има едно есе, в което споделя за една своя делова закуска в Неапол. Настанили се те с колегата му, поръчали си и почнали по настоятелен въпроси. Отнякъде обаче се появил музикант с китара, седнал на прилежащата маса. Те изтръпнали чакали да запее, само че той не почвал.

По време на една пауза в диалога музикантът се доближил до тях дискретно и с лек реверанс им сервира картонче с напечатан текст: „ НЕ СВИРЯ, ЗА ДА НЕ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) БЕЗСКПОКОЯ, БЛАГОДАРЯ. “

„ Дадохме му, споделя Тонино, петстотин лири и си отиде. Когато сервитьорът Гаетано пристигна да ни донесе сметката, сподели: „ Puveriello, è pate, è figli, e nun sape suna’! ” (Бедният, семейство, деца, а не знае да свири…)

На подобен в никакъв случай не бихме отказали някой лев.

Петък, 5 януари

И най-после да ви кажа нещо значимо, щото евентуално доста от вас са взели решение да се поправят тая година. Като ме изписваха от болничното заведение докторката ми наложи дълга епитимия. Каза, че поради на тежката интервенция, един месец не трябва да кусвам алкохол. Поспорихме много и постигнахме компромис – 25 дни, които изтичаха тъкмо пред Коледа. Но не почнах на Коледа. Два-три дни по-рано започнах да се зареждам с по чаша-две вино на ястие (без закуска). И за Коледа бях безусловно подготвен и за питиетата за възрастни.

Между другото, откогато влязох в болничното заведение, не съм пушил. Решил съм, в случай че ми стигне воля, да откажа цигарите дефинитивно. Мислех си и алкохола да откажа след празниците. Обаче на връх Нова година прочетох една публикация в OFFNews и се отхвърлих да се отхвърлям. Екип учени от тексаски университет под управлението на психолога Чарлз Холахан следили в продължение на 20 година 1800 души сред 55 и 65 година, разграничени на три групи: алкохолици, умерени потребители и трезвеници. И стигнали до заключението, че трезвениците умират по-рано даже и от хроничните алкохолици. 70% от хората, отказали алкохола, не доживявали до 65 година, до момента в който при алкохолиците единствено 60% не доживявали. А измежду умерените пиячи единствено 41% не достигали тази възраст. Та научният извод е, че най-добре е да пиете умерено, а в случай че това не ви се отдава, по-добре да пиете неумерено, в сравнение с никак да не пиете. Най-вреден резултат върху човешкото тяло имал внезапният отвод от алкохола. Ако пияч реши да спре пиенето, най-вероятно ще гушне чемшира доста по-рано, в сравнение с в случай че продължи да пие.

Нищо не мога да кажа! Наука!

А, бе, съгласно вас другарят Юнкер на какъв брой години е? Мисля, че потвърждава изводите на чикагските учени. Един сътрудник от Брюксел вика, че не било правилно, че Юнкер почвал от сутринта. Той просто не спирал, по тази причина не му се налагало да почва.

Горката Европа… И за похлупак ние ще я председателстваме. Като се замислиш в последна сметка СИК ще ръководи Европейски Съюз през идващите шест месеца. Борисов и кукловодите, които му купиха длъжността основен секретар преди 15 година, през днешния ден ще дефинират дневния ред на Европа…

В прочут смисъл по този начин ѝ се пада!

To be continued
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР