Помощта на САЩ бързо се изчерпва, неработещият Конгрес блокира даването

...
Помощта на САЩ бързо се изчерпва, неработещият Конгрес блокира даването
Коментари Харесай

Умори ли се Западът от войната в Украйна

Помощта на Съединени американски щати бързо се изчерпва, неработещият Конгрес блокира даването на нова, а Европа би трябвало е подготвена за конфликт с Путин. Украинската войска ще се изправи втора зима във войната против Русия с дефицит на муниции. Притеснението е, че неналичието на непрекъсната оръжейна помощ ще даде лост за въздействие на Путин.
Когато през втората половина на ноември военните министри на към 50-те страни от така наречен група " Рамщайн ", измежду които и България, организираха среща онлайн, нещата не изглеждаха по този начин, както половин година по-рано. Въпреки че потвърдиха дълготрайната си поддръжка за Украйна в нейната борба с съветските окупационни сили, настроението измежду формалните лица беше по-мрачно. Те признават, че доставките на оръжие се бавят, а проблемите във вътрешната политика в Съединени американски щати затрудняват финансовата помощ за формален Киев.

В продължение на повече от 600 дни след началото на нашествието в Украйна Съединени американски щати бяха най-големият избавител на Киев, като осигуряваха оръжия, пари и други запаси, нужни, с цел да се отблъсне съветското настъпление. Сега вътрешната политика във Вашингтон се трансформира в едно от най-големите терзания на Украйна. Американската военна помощ бързо се изчерпва, а неработещият Конгрес блокира даването на нова. Засега никой не е сигурен по кое време (или дали) тя ще бъде възобновена.

Реклама
Ефектът към този момент се усеща на фронта, тъй като потокът от военни доставки осезаемо понижава. На процедура украинската войска ще посрещне втора зима от войната против Русия с дефицит на муниции. Освен това контраофанзивата ѝ не съумява да пробие многослойните и надълбоко ешелонирани съветски отбранителни линии, които генералите на Путин имаха опция да построяват в продължение на 7-8 месеца. От другата страна Кремъл продължава да хвърля в борбите талази от жива мощ макар загубите си, до момента в който Киев не желае да изпраща още доста бойци на фронта. Едновременно с това Москва усилва производството на оръжие.
Опасенията в част от Европейски Съюз
Опасенията са, че намаляването на помощта или нейната непълнота може прибързано да принуди украинския президент Володимир Зеленски да стартира мирни договаряния от по-слаба позиция - или още по-лошо, да даде опция на Русия да пробие украинската фронтова линия и това да даде мотив на Путин да не договаря. Такава вероятност ужасява някои водачи в Източна Европа, които от години шумно предизвестяват за действителните планове на Кремъл. Те сигнализират, че съгласно тях Русия няма никакво желание да спре, откакто подчини Украйна, и че някои на Запад към момента не схващат изцяло тъкмо какво е заложено на карта.

Рискът е, че съдружниците на Украйна дават сигнали, че не се отнасят задоволително съществено към защитата, разяснява естонският министър-председател Кая Калас преди срещата на върха на Европейски Съюз предишния месец. Нейната страна граничи с Русия и допреди малко повече от три десетилетия също е била част от Съветския съюз. Габриелиус Ландсбергис, външен министър на балтийската съседка Литва, добавя, че неналичието на незабавни доставки на оръжие може да принуди Украйна да стартира договаряния с Русия, макар че не желае това. " Имам опасения по отношение на груповата ни дарба да допринесем за успеха, когато виждам, че не се доставят нови танкове, нови ракетни системи и даже муниции, че не се намират решения, че решенията на Европейския съюз лишават месеци ", декларира литовският първи посланик. Според него " това наподобява комично " на фона на събитието, че Русия получава помощ от Северна Корея.

Притеснението е, че неналичието на непрекъсната оръжейна помощ ще даде лост за въздействие на Путин. А сключването на договорка с Русия не е опция, счита президентът на Латвия Едгарс Ринкевич. Всяко преустановяване на огъня би основало риск Русия да се върне по-силна, сподели той.
Реклама
" Ние просто би трябвало да продължим и да работим върху по-дългосрочна или структурна система за поддръжка на Украйна, като разбираме, че Русия в това време активизира стопанската система си, силите си и е подготвена за дълги старания ", сподели още Ринкевич.
Проблемите в Съединени американски щати
Американският министър на защитата Лойд Остин посети Киев в края на ноември, с цел да увери Украйна, че Съединени американски щати ще я поддържат " както в този момент, по този начин и в бъдеще ". Въпреки това Остин знае, че тази поддръжка зависи от Конгреса, а салдото на силите в него се държи от изолационисткото крило на Републиканската партия, изключително в Камарата на представителите, където един от техните симпатизанти в този момент е ръководител. От септември насам Конгресът два пъти одобри " продължаваща резолюция ", с цел да избегне прекъсването на работата на федералното държавно управление, и два пъти изключи даването нова помощ за Украйна.

Сенатът ще се опита да отключи помощта до края на годината , преди още веднъж да се стигне до прекъсване на работата през януари. Президентът Джо Байдън изиска спомагателен бюджет в размер на 106 милиарда $, от които 61 милиарда са за Украйна, а останалите - за Израел и други цели в региона на националната сигурност. Републиканците обвързват помощта за Украйна с по-строги ограничения за ограничение на миграцията през американската граница с Мексико.

Колкото по-дълго обаче е отлагането, толкоз повече партиите ще зависят от президентските избори следващата година. Ако до Коледа не бъде подписано съглашение, някои членове на Конгреса се тормозят, че отпущането на нова помощ може да бъде отсрочено за след изборите през ноември 2024 година А в случай че Доналд Тръмп бъде определен за президент, тя може да бъде прекъсната напълно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР