Помощите за бизнеса отново се бавят. По данни на Българската

...
Помощите за бизнеса отново се бавят. По данни на Българската
Коментари Харесай

Ресторантьори не получават помощи, защото са длъжници към НАП

Помощите за бизнеса още веднъж се бавят. По данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), към половината от кандидатствалите към момента не са получили обезщетения.

Мартин Вълев е шеф на пицария. Кандидатствал е за дотацията от 20% от оборота, само че към края на месеца към момента не е получил помощите за февруари.
" Получихме средствата за декември и януари, само че със закъснение, в този момент чакаме за февруари, още не сме ги получили ", показа пред Bulgaria ON AIR Вълев.

" От 8560 заявки на неработещи заведения за хранене са изплатени към 4 хиляди. Това значи, че половината от сектора не е получил обезщетения ", съобщи ръководителят на БХРА-Русе Красимир Иванчев.

Оказва се, че обектите, които не са получили средствата по мярката за първите два месеца, даже не могат да аплайват за февруари.

" Не може да получите и да си подадете заявката за февруари, което е извънредно неловко, тъй като и то има период. И срокът му е до 11 април ", изясни Иванчев.

Друга част от сектора изобщо не е имала опция да се възползва от антикризисните ограничения. Сред тях е и Пламен Йосифов. Той не е съумял да кандидатства, откакто опитал да пренасочи бизнеса си.
" Аз персонално не съм кандидатствал, тъй като имам отговорности към Национална агенция за приходите. Тогава, когато трябваше да дам пари за осигуровки тук, ги дърпах за заведението в София, с цел да може да се завърти колелото. Те по този начин ни затвориха, че си останаха отговорностите. Около 7 хиляди лева дължа към Национална агенция за приходите. Счетоводителката сподели, че няма да получа нищо, тъй като сме длъжници. И личният състав не може да кандидатства. От този обаян кръг няма излизане ", сподели Йосифов.

Според ресторантьорите след следващото затваряне се чака сериозен отлив на личен състав.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР