Поморие. В жалба, изпратена до Комисията за защита на конкуренцията,

...
Поморие. В жалба, изпратена до Комисията за защита на конкуренцията,
Коментари Харесай

Бургас: Община Поморие поиска спиране на процедурата за концесионер на плаж „Поморие-изток”

Поморие. В тъжба, изпратена до Комисията за защита на конкуренцията, кметът на Поморие Иван Алексиев упорства за прекъсване на процедурата за установяване на концесионер за морски плаж „ Поморие – изток “, оповестиха от пресцентъра на Община Поморие . Един от главните претекстове за това е, че част от концесионната територия непозволено обгръща общинска благосъстоятелност, като част от градската инфраструктура, а точно ул. Крайбрежна, която е транспортна улица и пешеходна зона.
Предвид дефиницията за морски плаж и плануванаъа в закона правна опция за ръководството му, не може да се дава концесия върху територия, която не съставлява морски плаж. „ В по този начин предоставената концесионна територия се включва улица „ Крайбрежна ” – част от пътното платно с тротоара и паркинг – като и двата обекта явно не попадат в определението за морски плаж. ”, написа в жалбата си кметът Алексиев.
Съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, след приемане на профилираните карти на морските плажове, министърът на туризма (а преди изм. на закона от 2016 година – министърът на районното развиване и благоустройство) е следвало да съобщи изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри, след което и да се утвърдят новите актовете за изключителна държавна благосъстоятелност въз основа на изменените кадастрална карта и кадастрални регистри на морските плажове.
Тези дейности не са подхванати, което е и причина описаните нагоре елементи от техническата инфраструктура на града, понастоящем да попадат незаконосъобразно в Акт за изключителна държавна благосъстоятелност, при вземане предвид че по определение уличната мрежа в обитаемоте места е обществена общинска благосъстоятелност. Като резултат, улица „ Крайбрежна ” и паркингът попадат в обекта на концесия, като част от морски плаж, каквито несъмнено не са.
„ Не мога да позволи, че ще се организира концесия за морски плаж, която стига до домовете на хората и даже обгръща част от дворното им пространство. Ако това стане, концесионерът ще продължи да владее половината от улицата и тротоара, където са и крайбрежните заведения. Търговците ще продължат да заплащат наеми на концесионера, което ощетява общината. Считам, че преди 20 години това е позволено несъзнателно, заради пропуск или фактическа неточност и съм уверен, че Министерството на туризма и Министерски съвет, които също съм сезирал, ще вземат най-хубавото решение, с цел да поправят тази неточност в полза на жителите на Поморие ”, сподели кметът Иван Алексиев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР