Помните ли защо изобщо отидохме в Афганистан? Защото бяхме нападнати

...
Коментари Харесай

Новите заплахи, които дебнат от Афганистан

" Помните ли за какво въобще отидохме в Афганистан? Защото бяхме нападнати от Осама бин Ладен и " Ал Каида " на 11 септември 2001 година И те бяха основани в Афганистан. Правосъдието застигна Бин Ладен на 2 май 2011 година, преди повече от десетилетие... Успяхме в това, което си бяхме сложили като цел в Афганистан преди повече от десетилетие. И останахме още едно десетилетие. Време беше тази война да завърши. " С тези думи във вторник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън публично постави точка на близо 20-годишното американско военно наличие в Афганистан. Малко преди среднощ на предния ден командващият на 82-ра въздушнопреносима дивизия ген.-майор Крис Донахю стана последният щатски военнослужещ, останал " на терен ", преди интервенцията по незабавната евакуация на над 123 хиляди цивилни от изпадналата в безпорядък централноазиатска страна дефинитивно да завърши.

Това, че на територията на Афганистан към този момент публично не би трябвало да има непознати войски, обаче въобще не значи, че войната там е завършила, както и резултатите от нея за останалия свят. " Ще продължим да водим борба с тероризма в Афганистан и в други страни. Просто няма потребност да водим сухопътна война, с цел да го създадем ", разгласи в речта си Байдън. Според американския президент за задачата ще се употребяват най-много качества за нанасяне на удари " оттатък хоризонта ", т.е. дронове. Което на процедура значи, че борбата против тероризма ще се води най-вече от разстояние и без потребността " на терен " да се изпраща освен това от дребни подразделения на американските специфичните елементи. Мнозина обаче се съмняват до каква степен всичко това ще е осъществимо на процедура.
Новият съперник на Съединени американски щати
" А на ИДИЛ-К ще кажа: още не сме завършили с вас ", добави Байдън, имайки поради терористичната организация " Ислямска страна - Провинция Хорасан ", направила самоубийствените атентати против евакуационната задача в Кабул преди към седмица. По време на гърмежите починаха 13 американски военнослужещи и най-малко 170 цивилни, опитващи се да избягат от новата власт на талибаните. В отговор Съединени американски щати направиха серия удари с дронове, при които съгласно тях са премахнати двама от командирите на ИДИЛ-К, както и беше погубен зареден с експлозиви автомобил край кабулското летище. За жал по време на ударите е имало сред шест и 10 цивилни жертви, измежду които и деца.
Доста евентуално е доста от бойците, които не са съгласни с опитите на талибаните да си изградят по-умерен облик за пред хората, да преминат в лагера на по-радикалните джихадисти от " Ислямска страна - Хорасан " Фотограф: Reuters
Атентатите, осъществени от " Ислямска страна - Провинция Хорасан ", са нагледното доказателство, че даже след 20 години американска окупация и война против тероризма рискът Афганистан още веднъж да се трансформира в леговище за радикални ислямисти от целия свят продължава да е извънредно висок. Дори талибаните да спазят обещанието си и да скъсат своите досегашни връзки с организацията на Бин Ладен. " Талибаните в никакъв случай не са прекратявали съюза си с " Ал Каида " през последните две десетилетия без значение от военния напън и траялите към две години договаряния в Катар, които доведоха до актуалното прекъсване на огъня и американско евакуиране ", разяснява Ричард Фонтейн, изпълнителен шеф на неправителствената организация Center for a New American Security пред CNBC. Официален документ на Съвета за сигурност Организация на обединените нации стига до сходно залючение - че двете организации " остават близки и не дават индикации, ще пресечен връзките между тях ". Талибаните отхвърлят тези обвинявания и настояват, че под тяхното ръководство Афганистан ще е неагресивен и няма да се трансформира в плацдарм за терористични офанзиви към други страни.

Заплахата, идваща от " Ислямска страна - Провинция Хорасан " (ИДИЛ-К), обаче сега наподобява напълно действителна и непосредствена. В случая става дума за относително млада терористична група, която парадоксално враждува както със Съединени американски щати и техните западни съдружници, по този начин и със самите талибани. Основана през 2015 година от недоволни пакистански талибани, ИДИЛ-К изповядва по-радикалната и нападателна версия на исляма, наречена салафизъм. Не признава също по този начин интернационалните граници и разгръща своята активност на територията на историческия район " Хорасан " (който се превежда като " Земя на слънцето " ), обхващащ елементи от Иран, Афганистан и Пакистан. След ликвидирането на световния водач на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади през 2019 година афганистанският клон получава сериозна автономност и стартира да преследва относително независимо собствен дневен ред в Централна и Южна Азия, като вербува почитатели в целия район.
По-радикалните джихадисти
В първичния стадий от основаването й организацията е ръководена от Хафиз Саид Хан и някогашния афганистански пълководец на талибаните Абдул Рауд Ализа. За малко време ИДИЛ-К съумява да измести талибаните в няколко провинциални окръга и да построи база в източната провинция Нангархар. През 2016 година, към година откакто е образувана, организацията доближава най-големия си размер от 3-4 хиляди бойци. В момента се счита, че числеността й е намаляла на половина вследствие на щатските антитерористични интервенции. По оценки на Организация на обединените нации сега " Ислямска страна - Хорасан " разполага с сред 1500 и 2200 души. По разнообразни експертни оценки от 2017 година до момента тя е виновна за към 250 въоръжени конфликта със силите на американската, афганистанската или пакистанската войска. През 2018 година е сложена в групата на четирите най-смъртоносни организации в света, включени в показателя на световния тероризъм на Institute for Economics and Peace. Според отчет на Организация на обединените нации единствено за първите четири месеца на тази година " Ислямска страна - Хорасан " е направила най-малко 77 набези в Афганистан. За сметка на това талибаните нямат нито едно нахлуване против западните войски през последните към 18 месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР