Помните ли Линда и Фреди? ? На 19 декември, докато

...
Помните ли Линда и Фреди? ? На 19 декември, докато
Коментари Харесай

Линда и Фреди са спасени: над 100 хил. лева събрани за семейството, чийто дом изгоря |

Помните ли Линда и Фреди? ?

На 19 декември, до момента в който Линда подготвя коледни сладки с щерка си и внучето, късо съединяване възпламенява пожар в дома им в село Богьовци. Имат време единствено да избягат. Покривът се срутва. Всичко е изпепелено: документи, пари, телефони, облекла, обувки, компютри, тв приемници, мебели, коледните дарове под елхата за внучетата. Линда Ауанис - основателка на Съвета на дамите бежанки, и Фреди Бенямин, който подготвя вкусни ястия в ресторанта си Ашурбанипал, покрай Женския пазар в София - остават с облеклата на гърба си и в потрес.

Новините са от неприятни по-лоши, само че идва светлина в тунела. На помощ се отзовава " Мулти Култи Колектив " - неправителствена организация, която работи с Линда и Фреди от години. Тя стартира във Facebook посредством закупуване на ваучери за храна от Ашурбанипал и дарения. Откликват доста хора и единствено 20-ина дни след нещастието са събрани над 100 хиляди лв., оповестява .

" Бяхме у дома в събота. Беше пристигнала щерка ми с внуците. Бяхме почнали да приготвяме сладкишите. Аз гледах дребната, тя готвеше - напомня си Линда случилото се на 19 декември. - Изведнъж контактите в хола стопираха. Отидох да видя бушона, с цел да го оправя, само че не ставаше. Бяхме в таванска стая. Не знаехме, че е разпален огън. Започнах да диря електротехник. Изведнъж чухме пукане в таванската стая и когато отворихме капака, огънят беше на всички места, тя беше дървена. Успяхме само да излезем с летните облекла на открито - готвехме, фурната работеше, беше ни топло. Видяхме огъня стигнал съвсем до небето от таванската стая.

Благодаря на Бога, че излязохме, другояче всички щяхме да сме починали. Господ доста ни обича и ни накара да забележим по-рано, само че е тежко, когато видиш трудът ти за 3 години да си отива. Бях доста щастлива в тази къща. Отиде всичко за няколко часа. "

Фреди звъни на приятелите си от " Мулти Култи ". Оттам се активизират и за 30 минути акцията стартира.

" След като Фреди се свърза с нас, незабавно се мобилизирахме да създадем нещо, най-малкото да създадем обществена акция, посредством която всеки, който желае, да ги поддържа - споделя Бистра Иванова от " Мулти Култи ". - Това семейство е пособие ужасно доста през годините както на други бежанци, по този начин и на българи. Те са доста дейни в благотворителността, в даренията, в църквата.

Като хора, които доста са помагали на другите, им беше доста мъчно да одобряват помощ, тъй че ни лиши малко старания да ги навием да създадем такава акция. Тяхното изискване беше: не желаят дарения, а желаят сами да си изкарат парите. Тъй като имат ресторант в центъра на София, дружно взехме решение да предлагаме ваучери за ресторанта, които да могат да се употребяват през цялата 2021 година. Тоест в този момент да получат по-голяма сума пари, с която да покрият най-спешните си потребности, само че по-късно да имат работа през цялата година, защото Коронавирус остави дребния им ресторант съвсем без работа.

Публикувахме във Facebook една спонтанна акция и наблюдавахме какво се случва. "

Реакцията е невероятна. Противно на всички проучвания, които сочат българите като една от най-нетолерантните и ксенофобски народи, откликват толкоз доста хора! Към 29 декември са събрани 102 хиляди лв. в поддръжка на фамилията. Тази поддръжка идва от целия свят, от българи и чужденци.

Холандец да вземем за пример написа: " Здравейте, живях преди две години в България и доста обичах да вървя в ресторанта на Фреди. Вече съм в Холандия, само че желая да ги поддържа, тъй като имам доста положителни мемоари от тях ".

А Бистра събира насърченията, които идват във файл, кръстен " Добри думи ". Събрала е към този момент към 20 страници.

" Събрала съм файл с към 20 страници, който съм кръстила " Добри думи ". В него групирам положителните думи, които хората пишат за тях, с цел да мога най-после да го разпечатам и да им го дам като един от първите фамилни мемоари в бъдещия им нов дом. (...) Фреди и Линда са доста духовни хора, за тях парите не са най-важното, доста по-важно е да бъдеш подсилен в сложен миг. Най-малко 10 индивида предложиха жилище или свободна стая ", споделя Бистра.

Хората от селото пък се провеждат и оказват помощ да се почисти след пожара.

А фамилията мъчно намира думи, с цел да благодари.

" Нямам думи. Самата поддръжка, че толкоз хора ни обичат - това ни липсваше, когато напуснахме страната и роднините си. Господ ни даде многократно другари и познати да ни обичат. Не знам по какъв начин да изразя благодарността и уважението си. За мен е голямо благополучие да има такива хора ", споделя Линда и преразказва думите на Фреди: " Не желая да слушам, че българите не са положителни хора. Бедни и богати идват и ни поддържат ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР