Полярните мечки бързо изчезват от западната част на Хъдсъновия залив,

...
Полярните мечки бързо изчезват от западната част на Хъдсъновия залив,
Коментари Харесай

На изчезване са полярните мечки

Полярните мечки бързо изчезват от западната част на Хъдсъновия залив, в южния завършек на канадска Арктика. Това гласи ново държавно изследване, пишат БГНЕС и Агенция Франс Прес.

Намалява броят на женските мечки и по-специално - на мечетата.

Изследователите прелитат над района - който включва град Чърчил, туристическа дестинация, оповестена за " международна столица на полярните мечки " - на всеки пет години, с цел да преброят мечките и да екстраполират трендовете в популацията.

По време на последното изследване в края на август и началото на септември 2021 година, чиито резултати бяха оповестени по-рано този месец, те видяха 194 мечки и въз основа на това броене пресметнаха общата популация на 618 мечки, което е по-малко от 842 пет години по-рано.

" Сравнението с оценките от въздушните изследвания от 2011 година и 2016 година демонстрира, че числеността на WH (популацията в западната част на Хъдсъновия залив на белите полярни мечки) може да понижава ", се споделя в изследването.

То също по този начин " разкрива забележителен спад в числеността на възрастните женски и подрастващите мечки (мечета) сред 2011 и 2021 година ". 

" Наблюдаваните спадове са в сходство с дългогодишните прогнози по отношение на демографските последствия от изменението на климата върху белите мечки ", споделят откривателите.

Те също по този начин показват като причина за намаляването на популацията вероятното разселване на мечките в прилежащи райони и лова.

Местообитанията на мечките, покрити с морски лед, изчезват с тревожни темпове, като крайният север се затопля до четири пъти по-бързо от останалата част на света.

Изтънява морският лед. Той се разпада по-рано напролет, както и замръзва по-късно през есента. Мечките разчитат на леда, с цел да се хранят с тюлени, да се придвижват и да се развъждат.

От 80-те години на предишния век насам ледената завивка в залива е намаляла с близо 50% през лятото, съгласно Националния център за данни за снега и леда на Съединени американски щати.

В отчет, оповестен преди две години в списание Nature Climate Change, се изрича съмнение, че тази наклонност може да докара до съвсем цялостното изгубване на тези животни, като се отбелязва, че през 80-те години на ХХ век на западния бряг на Хъдсъновия залив е имало 1200 полярни мечки.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР