Полузащитникът на Черно море, Стефан Велев, даде ексклузивно интервю за

...
Полузащитникът на Черно море, Стефан Велев, даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Стефан Велев пред Efirbet: Ще гоним Купата на България с Черно море, Левски ще се върне в челото

Полузащитникът на Черно море, Стефан Велев, даде извънредно изявление за уеб страницата. Той показа упоритостта си да нападна Купата на България през този сезон дружно с „ моряците “, които помнят славни мачове от този шампионат. В същото време халфът съобщи, че топ 6 е първостепенната цел за отбора.

Велев направи и забавно съпоставяне сред родната футболна реалност и тази в Румъния, споделяйки, че няма основна разлика в качеството на тимовете, само че за сметка на това в северната ни съседка инфраструктурата е на напълно друго равнище. Бившият състезател на Левски не пропусна и да изкаже мнение по тематиката към компликациите на столичния гранд през последните към 2 години.

 

Здравей, Стефане! Началото на сезона за Черно море се оказа много мощно. На кое в най-голяма степен отдаваш положителните игри?

По принцип вършим мощен сезон досега, в действителност. Имаме единствено две загуби и то против Лудогорец и ЦСКА. И предходните сезони играехме мощно, само че точково правихме глупави неточности. Доста време сме дружно като тим, няма доста промени и това спомага за колектива. Много сме сплотени, това си проличава на терена и ни оказва помощ във всеки мач. Нямаме изявени звезди и е доста значимо за нас да сме задружни.

 

Миналата година постоянно бяхте подложени на критика, че не употребявате възможностите си пред противниковата врата и това ви струваше точки. Би ли споделил, че казусът по един или различен метод е решен в този момент?

Не мисля, че казусът е изцяло решен. Нямаме изявен голмайстор, който да се оправя с проблемите и да вкарва във всеки сложен мач. Отборно реализираме положителни резултати, а в този момент може би и ВАР ни оказва помощ, тъй като при 0:0 може да получим решение в наша изгода. Миналата година сме губили мачове, откакто неправилно анулират наше попадение. Винаги сме се опитвали да вкарваме първи в мачовете си, само че не всякога се получава. Надявам се да бележим първи и да задържаме преднината си.

 

Илиан Илиев е измежду най-взискателните треньори у нас. Колко потребна за вас, играчите, е работата с него?

Да, Илиев е доста умел треньор, натрупа доста години в специалността. Иска постоянно да печели, не желае да пропуща нито една точка. Това е хубаво, тъй като ни държи будни. Изисква максимумa и по този метод и ние го желаеме.

Разбира се, не всякога се получава, няма тим, който всякога да стига до максимума, само че се стараем доколкото е допустимо да изпълняваме условията му. Важно е да има треньор, който да ни дръжка и да не ни разрешава да се отпускаме. Дори да реализираме победи той желае още повече неизменност. 

 

Каква е задачата като класиране за Черно море?

В съблекалнята споделяме, че желаеме да сме в шестицата и да натрупаме оптимално доста точки. Оттам насетне ще забележим за къде ще имаме сили. Всеки сезон желаеме да сме в шестицата, само че в предходни години някои изгубени точки са ни коствали тази цел.

 

Клубът има страхотна история в Купата на България. Целта още веднъж ли е офанзива на трофея, надлежно и класиране за Европа през там?

Да, несъмнено, това е другата ни цел. Това е по-пряк път към Европа, несъмнено. Не е по-лесен обаче, тъй като подвластен от жребия. Сега имаме сложен мач против Берое, само че това ни е втората цел, която се надявам да реализираме.

 

Шампионатът е много равносилен през тази акция и доста тимове вършат положително усещане. Като човек с много опит по българските терени по какъв начин би сравнил равнището в този момент с това от преди към 10 години?

Сега шампионатът е доста по-равностоен. Повечето тимове са на едно равнище, като се изключи Лудогорец, естествено. Това прави нещата по-интересни, както и форматът, който не те оставя да се отпуснеш в нито един миг. Всяка една точка е скъпа. Преди 10 години имаше 30 мача в шампионата и имаше тимове, които 10 кръга преди края знаеха, че ще изпаднат или ще са в средата на таблицата.

Нивото не е паднало, само че множеството тимове са равностойни. Сега е по-силов футболът и ми се коства, че темпото е по-високо. Преди също не липсваше класа, имаше много опитни играчи, които се подвизаваха преди този момент зад граница. Въпреки това, мисля, че в този момент е по-равностойно шампионата.

 

Ти си съществена фигура в състава на „ моряците “. Как се чувстваш на „ Тича “?

Определено се усещам добре тук. Харесва ми ситуацията. Колективът е превъзходен и бях признат доста добре. Бих останал на драго сърце, само че не зависи единствено от мен. Харесва ми и Варна като град. Има доста плюсове, които могат да ме задържат в града и в клуба.

 

Играл си известно време в чужбина, в това число и в Румъния. Как би сравнил действителността в северната ни съседка по отношение на тази у нас?

Във футболно отношение не бих споделил, че отстъпваме по нещо. Имаме много гении, не са доста напред в това отношение. Главната разлика е в терените и инфраструктурата – в това отношение са на доста по-високо равнище. Видяхте, че и на европейското състезание одобриха няколко мача. Доста тимове направиха нови бази и игрища. Работи се върху нова методика за развиване на млади играчи и мисля, че националният им тим стартира да се разсънва.

Футболът е малко по-динамичен и по-открит. И там обаче отборите са равностойни. Вземат положителни попълнения от чужбина, тъй като имат задоволително запаси, с цел да е конкурентноспособно шампионата. Лудогорец и Клуж са на сходно равнище, Стяуа е като ЦСКА или Левски. Като цяло и техните отбори се позагубиха в Европа последно време, тъй че не мисля, че има огромна разлика в равнището.

 

Вече си на 32, само че стои ли като цел пред теб още веднъж да излезеш зад граница, може би за един финален път?

Разбира се, постоянно съм имал упоритостта. Човек би трябвало да има някаква цел, без значение с какво се захване. Не ми е непременно обаче, защото имам семейство към този момент, не съм самичък и би трябвало да се съобразя с някои неща. Особено в този момент нещата са още една концепция по-сложни, предвид на рестриктивните мерки към Ковид.

При добра оферта обаче бих помислил. Като цяло обаче съм благополучен в Черно море. Можех да остана още една година в Румъния, само че реших, че да се върна във Варна е по-добрият ход. Не мога да кажа нищо сигурно, тъй че ще схвана в бъдещето.

 

Преди няколко години беше част и от състава на Левски. Как гледаш на цялата неустойчивост към клуба през последните 1-2 години?

За всичко е видно, че не е този клуб, който беше във времето. Не, че си е изгубил блясъка, само че резултатите са разочароващи. Огромен клуб е, виждаме и почитателите по какъв начин оказват помощ. Отборите обаче към този момент нямат този почит, когато отидат на „ Герена “ - липсва страхът.

Сега обаче пристигна господин Стоилов, при който мисля, че ще се усъвършенстват непрекъснато. Нормално е да им би трябвало и малко повече време, с цел да дойдат и резултатите, само че се върви в вярната посока. Лично аз имам вяра, че Левски ще се върне рано или късно към челните места, с цел да е конкурентноспособен на Лудогорец и ЦСКА. Аз съм израснал с ЦСКА и Левски, тогава Лудогорец го нямаше. Сега има дупка на „ Герена “, само че мисля, че ще дойдат и положителни дни за Левски.

 

Страда ли родният хайлайф без един от грандовете си на челни места?

Да, както споделих, конкуренцията спадна, друго е, когато и Левски и ЦСКА са на върха. В Румъния също се усещаше дупката без Стяуа и други отбори, само че с работа всичко се връща към нормалността. Лудогорец също го нямаше, само че за 10 години реализираха нещо общо взето невиждано у нас. Трябва да се има вяра и да се работи.

 

И за край, Стефане – какво си пожелаваш в персонален и професионален проект до края на 2021-а година?

На първо време желая да съм здрав, аз и моето семейство. Надявам се с Черно море да продължим да играем добър футбол, да трупаме точки, да продължим за Купата на България и през новата година да довършим преследването на задачите си. На първо време обаче нека сме здрави, тъй като без този детайл всичко друго е невероятно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР