Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ

...
Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ
Коментари Харесай

Полицията напомня: Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати!

Получите ли позвъняване от чужд за подпомагане на полиция, разтърсващ роман, молби за помощ или закани с следващи претенции – даване на пари или полезности, знайте, това е телефонна машинация! Не се поддавайте, прекъснете връзката!

Телефонните измамници са извънредно изобретателни. Те сортират жертвите си на инцидентен принцип. Като главно са възрастни хора, възползвайки се от тяхната угриженост за благосъстоянието на внуците, децата и роднините. Измамниците се показват за лекари, родственици, служители на реда и други, само че постоянно желаят незабавно пари. Сценариите, които употребяват, са най-различни. Те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до реализиране на незаконното действие. Претекст за приемане на желаната сума е претърпяно пътнотранспортно произшествие, физически пострадвания или осъществяването на хирургични интервенции с близки родственици на манипулираните лица.

Помнете:

В никакъв случай не изпълнявайте инструкции, в които ви желаят пари по телефона, без значение кой и по какъв мотив насочва настояването!

Не предоставяйте персонални данни на свои близки по телефона!

Не предприемайте предоставяне на пари на непознати, представящи се за медиатори или доверени лица, тъй като това е сигурен знак за машинация!

Ако въпреки всичко имате подозрение, че се обажда непосредствен човек, първо да пробвайте да се свържете с него посредством собствен комшия или прочут, по опция от телефон, друг от този, на който сте получили позвъняването.

Предупредете вашите възрастни родители, близки или съседи да бъдат внимателни и да не се доверяват на позвънявания от страна на непознати.

При сходни случаи и при пораждане на каквито и да е подозрения, сигнализирайте на ЕЕН 112 или потърсете помощ в най-близкото риайонно ръководство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР