Получихме много жалби относно предложението за задължителна предучилищна за 4-годишните

...
Получихме много жалби относно предложението за задължителна предучилищна за 4-годишните
Коментари Харесай

Родители се жалват на омбудсмана заради задължителната предучилищна за 4-годишните

Получихме доста тъжби по отношение на предлагането за наложителна предучилищна за 4-годишните деца. Това е повода да създадем полемика по тематиката с министъра на образованието Красимир Велчев, съобщи в ефира на Българска национална телевизия омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й, родителите и родителските организации, които се жалвали, се разделят на две групи. Едната група счита, че въобще не трябва да има наложителна предучилищна за децата на четири години, тъй като те към момента са доста дребни. Друга група не са срещу въвеждането на задължителност, само че имат подозрения, че системата е подготвена да поема и да отговори на потребностите на тези дребни деца. А главното терзание на родителите идвало от неналичието на материална база, изключително за София, която да приюти децата.

„ В София всяка година има деца, които остават отвън детските градини. 3000 е формалната статистика за тези деца, само че в действителност те евентуално са доста повече, тъй като има огромна група родители, които въобще не аплайват, знаейки че нямат късмет “, сподели омбудсманът Диана Ковачева.

„ Има данни, че евентуално 6-годишните, които също са част от тази система на наложителната предучилищна, в действителност ще влязат в учебните заведения и това ще освободи място за 4-годишните. Въпросът със закриването на групи също вълнува родителите. Да не приказваме, че има заетост на самите групи, 29 деца в група са доста, а това пречи на самостоятелния метод “, разясни Ковачева.

„ 4-годишните са още дребни. Там въпросът е ще има ли смяна в наличието, метода. В отговора, който получих от министъра на образованието се споделя, че няма да има смяна в игровия метод към тези деца, само че тук се слага въпросът за готовността на самите преподаватели “, добави омбудсманът.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР