Получавате имейли за направени поръчки и фактури към тях. Помислете

...
Получавате имейли за направени поръчки и фактури към тях. Помислете
Коментари Харесай

Внимавайте: Черният петък отмина, но не и черните имейли за поръчки с фактури!

Получавате имейли за направени поръчки и фактури към тях. Помислете добре преди да ги отворите. Около 20% от българите са търгували онлайн през последните месеци на 2021, сочи проучване на Национален статистически институт. Вероятно процентът е мощно занижен, защото не обгръща коледното извършване на покупки през декември, а и се разчита на искреността на респондентите в проучването.

Затова приемането на имейл с номер на поръчка и фактура към нея не наподобяват по никакъв начин необичайно за мнозина консуматори на интернет. Само няколко дни след новата година, пловдивчанка получава сходен имейл с линк към фактура.

" Предвид зачестилите измами, преди да отворя линка към нещото показано като " фактура " и да прави каквито и да е други дейности, върнах отговор към имейла, от който ми е изпратено известието. Попитах защо тъкмо става дума, само че получих автоматизиран отговор, че адресът, към който адресирам имейла не е открит. Вероятно към този момент е блокиран ", описа пред кореспондент на TrafficNews определената от изманиците жертва. Тя обаче не попада в клопката им, защото е бдителна.

Самият имейл наподобява изпратен от частен имейл адрес в известна платформата за цифрови пощи - [email protected], като име на създателя излиза Donko Ilchev. Той не съдържа нищо повече от номер на поръчка и насоки по какъв начин да изтеглим " фактура за заплащане ".

Експерти в бранша на цифровата сигурност обаче са безапелационни, че даже не би трябвало да отваряте линкове и атачмънти, вложени в сходни имейли. Най-често те водят към платформи, които имат за цел тъй наречените фишинг. Ако не ви прикрепят вирус, който да смъкна автоматизирано персоналните данни от устройството ви като пароли, банкова информация и така нататък, то те ви склоняват да въведете непринудено подобен тип информация. Резултатът във всеки случай е еднакъв - занулени сметки и опция от още по-големи измами като изтегляне на заеми на ваше име за непозната изгода и други злоупотреби.

С цел да пресечете такива лъжливи схеми, всеки получил мнителни имейли може да заяви за тях към избрания хостинг. В никакъв случай не би трябвало да отваряте наличие или да попълвате каквато и да е информация за себе си. Подобни измами одобряват разнообразни форми – имейли за битови сметки, за възобновяване на контракт с телекоми, за приемане на нови условия от банкови институции, за колета към частни и държавни куриери и други Винаги поглеждайте имейл адреса, от който се води кореспонденцията, и при потребност да се вкарват чувствителни данни, потърсете телефонна връзка с въпросната компания, институция или звено, от чието име се показват създателите.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР