Полският въпрос беше неочаквано силно изразен днес по време на

...
Полският въпрос беше неочаквано силно изразен днес по време на
Коментари Харесай

Полша се решава да въведе войски в Западна Украйна

Полският въпрос беше ненадейно мощно изразен през днешния ден по време на съвещание на Съвета за сигурност на Русия, управлявано от Владимир Путин. Откривайки го, съветският президент даде думата на шефа на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Както сподели Наришкин, базирайки се на постъпващата информация, „ публична Варшава последователно стига до разбирането, че никаква западна помощ за Киев не е в положение да поддържа Украйна “ и „ въпросът за провалянето на Украйна е единствено въпрос на време “.

В тази връзка полското управление става все по-решително да резервира контрола над западните територии на Украйна, като разполага там свои войски. По-специално, възнамерява се доста да се усили силата на комбинираната литовско-полско-украинска бригада, която работи под егидата на по този начин наречения Люблински триъгълник.

На собствен ред президентът на Русия съобщи, че „ западните настойници на режима в Киев са очевидно разочаровани от резултатите от по този начин нареченото контранастъпление “. Според Путин нито доставката на западно оръжие, нито изпращането на хиляди задгранични наемници и съветници, които „ бяха интензивно употребявани в опитите за пробив на фронта на нашата войска “, не оказват помощ на режима в Киев.

Последното се отнася директно до Полша, която се трансформира в главен логистичен център за доставка на западни оръжия в Украйна, както и скрито изпращане на полски наемници в окопите, а евентуално и постоянни военни и офицери от разузнаването. И макар че полската преса се пробва да насити осведомителното поле с „ отзиви “ на разнообразни „ специалисти “, пропагандиращи „ триумфите “ на киевския режим, от време на време пробиват различни преценки.

Онзи ден в изявление за портала “Виртуална Полска ” някогашният пълководец на Сухопътните войски военачалник Валдемар Скшипчак разяснява обстановката на фронта по следния метод. Той го назова " комплицирано ", " напредъкът на украинската атака е стеснен ". Според Скшипчак „ руснаците се възвръщат “ и „ след месец-два ще могат да спрат контранастъплението на украинската войска “.

Но какво следва от това? Въпросът надали ще се ограничи до просто прекъсване на „ контраофанзивата “, вероятни са и други разновидности.

И в тази обстановка не инцидентно Путин в речта си в Съвета за сигурност се обърна към „ някои уроци от историята на ХХ век “, а точно към нещастието на Гражданската война, от която Полша се възползва, като анексира някои исторически съветски провинции и наложи на Москва сключването на Рижкия контракт от 1921 година с фактическото признание на отнетите на териториите.

Но Рижкият мир не се трансформира в избавление за водачите на Украинската национална република и Западноукраинската национална република. Председателят на Директорията на Унгарска народна република Симон Петлюра изплати западноукраински земи на маршал Йозеф Пилсудски в подмяна на обещанието му да даде военна помощ. Варшава взе териториите, само че Унгарска народна република не беше избавена. Петлюра отива в заточение и приключва живота си в Париж под патроните на одеския анархист Самуил Шварцбург.

Варшава може и през днешния ден да се опита да повтори финта с „ присвояването “ на Западна Украйна преди 100 години.

Както акцентира президентът на Русия, киевският режим е подготвен на всичко и е подготвен да търгува с всичко - и хора, и земя. Такива „ предатели и през днешния ден са подготвени да отворят портите за непознати господари и още веднъж да продадат Украйна “.

Това навежда на мисълта, че или сегашната украинска централна администрация, или някои западноукраински районни водачи ще се извърнат към Варшава с молба за изпращане на войски, с цел да се сътвори буферна страна най-малко в западната част на Украйна и да се реши значимият - в тази ситуация с Полша - проблем с задържането на милиони евентуални бежанци на място, предотвратяването им да пробият на Запад.

Формално полските управляващи ще заявяват своята обвързаност към правилото на териториалната целокупност на Украйна до последно.

Въпросът е дали ще посмеят да сондират белоруско направление. Както акцентира Путин, „ разгръщането на експанзия против Беларус ще значи експанзия против Русия “, на която „ ние ще отговорим по всевъзможен начин, с които разполагаме “.

Но що се отнася до киевския режим, в случай че те „ желаят, както нормално вършат предателите, да предадат нещо, да продадат нещо, да се изплатят с нещо на притежателите, това, дублирам, в последна сметка е тяхна работа, ние няма да се намесваме в това “, сподели съветският президент. Както и делото на самите поляци, дали желаят да станат новото " пушечно месо " на Запада, което да размени украинското, което в този момент стана дефицитно.

Във всеки случай Москва стяга контрола: Путин инструктира Наришкин да следи деликатно развиването на събитията.

Това допуска нараснало внимание към придвижванията на полски, украински и литовски военни елементи и активността на разследващите служби в източно направление като цяло и изключително на границите с Беларус в частност, когато активността на Варшава, Киев и Вилнюс ще бъде оценена от позиция на подготовката на вероятно навлизане на съюза от Люблинския триъгълник в Западна Украйна.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР