Полският президент Анджей Дуда Президентът на Полша Анджей Дуда се

...
Полският президент Анджей Дуда Президентът на Полша Анджей Дуда се
Коментари Харесай

Полският президент иска разширяване на президентските правомощия


Полският президент Анджей Дуда

Президентът на Полша Анджей Дуда се изрече за подсилване на ролята на президента и за разширение на неговите компетенции в изявление, оповестено в изданието " Дженник газета правна ".

Дуда показва в изявлението, че счита да зададе въпрос за ролята на президента в хода на инициирания от него референдум за смяна на конституцията, плануван за есента на тази година.

" Президентът сякаш е част от изпълнителната власт, само че множеството принадлежности, като се изключи блокиращите, може да употребява опосредствено, посредством всякакви сделки с държавното управление. Аз желая да попитам поляците: или да укрепим президента, или да да ограничим ролята му до церемониална, както е в Германия ", означи Дуда.

Според него неголямо разширение на пълномощията няма да е задоволително. " Ако президентът, да вземем за пример, въздейства върху външната политика и въпросите на защитата, то ръководещото болшинство би трябвало да съгласува с него кандидатурите за министри на външните работи и на защитата ", уточни президентът.

Той призна, че ръководещата партия на Ярослав Качински " Право и правдивост " не вижда нужда от подсилване на ролята на президента и по тази причина по въпроса следва да се произнесат жителите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР