Полският президент Анджей Дуда Полският президент Анджей Дуда поиска в

...
Полският президент Анджей Дуда Полският президент Анджей Дуда поиска в
Коментари Харесай

Полският президент поиска прошка на евреите, прогонени през 1968 г.


Полският президент Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда изиска в четвъртък амнистия от евреите, прокудени от страната му при антисемитската акция през 1968 година, съобщи Франс прес.

Макар да акцентира, че днешна свободна и самостоятелна Полша и неговото потомство не са виновни за тогавашните събития, президентът се обърна към принудените да заминат в заточение евреи и техните фамилии с молба да простят " на републиката, поляците и Полша от това време за този срамен акт ".

По случай 50-ата годишнина от студентския протест и последвалата яростна антисемитска акция на комунистическите управляващи, принудила няколко хиляди полски евреи да изоставен страната си, президентът произнесе тирада в кампуса на Варшавския университет, откъдето тръгнал в миналото всеобщият протест.

Експулсирани били 13 000 евреи, измежду които хора, оживели при Холокоста, и видни интелектуалци като философа Лешек Колаковски и социолога Зигмунд Бауман, отбелязва Асошиейтед прес.

Колко тъпо и каква загуба е за днешна Полша, че отпътувалите тогава хора в този момент не са с нас, сподели президентът. Той напомни, че полските евреи са взели участие в битката за самостоятелност на страната преди век и са я защитавали против Съветите през 1920 година и против германците през 1939 година

Преди речта си в университета Дуда постави цветя пред паметна плоча на варшавската жп гара " Гданска ", откъдето отпътували огромна част от прогонените евреи преди 50 години.

В цяла Полша през днешния ден имаше голям брой прояви, отдадени на трагичните събития.

Речта на президента беше в контрастност с вчерашно изказване на полския министър председател Матеуш Моравецки, който всъщност сподели, че през 1968 година Полша не е била самостоятелна и затова не може да бъде считана за виновна за антиеврейската акция на комунистическите управляващи. Той означи също, че поляците би трябвало да се гордеят с протеста си против режима, а не да се срамят от събитията от март 1968 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР