Полският министър на здравеопазването Адам Неджелски призова акционерите на американската

...
Полският министър на здравеопазването Адам Неджелски призова акционерите на американската
Коментари Харесай

Полша иска "Пфайзер" да промени договора си с ЕС за ваксини срещу COVID-19

Полският министър на опазването на здравето Адам Неджелски прикани акционерите на американската фармацевтична компания " Пфайзер " да трансформират контракта си с Европейския съюз за имунизациите против COVID-19, защото Европа към този момент не се нуждае от толкоз доста ваксини, съобщи полската организация ПАП, представена от Българска телеграфна агенция.

Европейски Съюз към момента чака да получи стотици милиони ваксини на " Пфайзер ", макар че епидемията към този момент е овладяна. Полша и още няколко страни членки оказаха напън на Европейската комисия да стартира договаряния с " Пфайзер ",.

В отворено писмо до акционерите на " Пфайзер ", оповестено през вчерашния ден, Неджелски сподели, че доставките от компанията са безсмислени в актуалната обстановка.

" Въпреки овладяната епидемиологична обстановка в страните в Европейски Съюз " Пфайзер " към момента възнамерява да достави стотици милиони ваксини на Европа ", написа той.

" В момента това е безсмислено от позиция на публичното здраве, защото доста от имунизациите ще бъдат унищожени поради изтеклия им период на валидност и лимитираната нужда ".

Неджелски изрази разочарованието си от договарянията, които се водят сега.
" Текущото предложение на " Пфайзер " включва понижаване на дозите, само че към момента изисква възнаграждение на такса за отричане на поръчките, която възлиза на половината от цената за доза, която даже не е създадена ", оплака се министърът. Той акцентира, че Полша към момента се оправя с спомагателни и непредвидени финансови усложнения поради приемането на повече от милион и половина украински бежанци.

" Въпреки че при тези условия солидарността е явна, финансовата цена на тези дейности е голяма ", написа той.

Искаме да продължим да оказваме тази помощ на това равнище. Искаме и да доразвиваме стратегии за опазване на здравето и да оказваме здравни грижи на жителите, сподели Неджелски.

 Pfizer и BioNTech оферират за неизползваните им ваксини да се платят 50% Pfizer и BioNTech оферират за неизползваните им ваксини да се платят 50%

С вяра за решение на казуса той уточни, че " поляците биха желали да повярват, че фармацевтичната промишленост е освен това от елементарното печелене на пари " и акцентира, че " унищожаването на имунизациите с логото на " Пфайзер " няма да помогне на никого да твърди, че е открито решение на казуса ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР