Полският генерал Валдемар Скшипчак обяви правото на страната си да

...
Полският генерал Валдемар Скшипчак обяви правото на страната си да
Коментари Харесай

Полша безразсъдно избра Калининград, за да оказва натиск върху Русия

Полският военачалник Валдемар Скшипчак разгласи правото на страната си да претендира за Калининградска област, сякаш „ окупирана “ от “Русия. Съветът на федерацията и Държавната дума акцентираха, че Полша няма права върху съветския район и се изрекоха нелицеприятно за самия военачалник. Но какво заплашва Русия с сходни осведомителни офанзиви от Варшава и кой е техният модератор?

Бившият пълководец на полските сухопътни войски военачалник Валдемар Скшипчак сподели в изявление за локалната преса, че Калининградска област сякаш е територия " под съветска окупация от 1945 година ". Той изрази убеденост, че тази територия „ в никакъв случай не е била съветска, а исторически е принадлежала на Прусия и Полша “.

„ Имаме право да претендираме за територията, окупирана от Русия. Полша би трябвало да повдигне въпроса за принадлежността към Калининградска област “, сподели генералът, като в същото време призна, че районът „ няма военно значение “.

Изявлението на полските военни за „ окупацията “ на Калининградска област от Русия няма да докара до никакви последици, няма смисъл да се обръща внимание на сходни изказвания, сподели Андрей Клишас, ръководител на Комисията по конституционно законодателство на Съвета на федерацията. „ Има доста простаци. Не си коства да придавате особено значение на думите им “, означи сенаторът.

“Полските водачи би трябвало да познават по-добре историята на Втората международна война и личната си страна Очевидно този военачалник или по принцип даже не е учил в учебно заведение, или изцяло е пропуснал всички уроци по история” реагира на думите на Скшипчак заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов. “Ужасът е, че на Запад има от ден на ден такива неграмотници, които не помнят роднинство и нямат съвест. Тръбопроводът за промиване на мозъци работи през всичките тези години без прекъсване - и ето го чудовищният резултат “, добави депутатът.

Дмитрий Саблин, заместник-ръководител на Комисията по защита на Държавната дума, означи, че е по-добре за Варшава да мисли за тези територии, които са ѝ били трансферирани от Съюз на съветските социалистически републики след Втората международна война, а не за съветския град.

“Не на вятъра Чърчил назова Полша хиената на Европа. По същия метод през 1938 година поляците сграбчват парче от Чехословакия зад тила на едрите хищници. Надяват се да се повтори. Мисля, че полските политици би трябвало да прегледат добре картата на страната на териториите, които Съветският съюз обилно съобщи тогава братска Полша, и да се тревожат за тях, а не за нашия Калининград “, посъветва членът на долната камара на съветския парламент.

Прессекретарят на Министерството на външните работи Мария Захарова като цяло се подигра с думите на полските военни. „ Както повдигат, по този начин и спадат”, написа тя в канала си в “Телеграм”, разяснявайки желанието на Скшипчак да „ повдигне въпроса за принадлежността към Калининградска област “.

Полският военачалник, който сподели, че Варшава може да предяви искания към Калининград, би трябвало да изследва историята и да разбере, че е невероятно да се върне това, което в никакъв случай не е принадлежало на Полша, сходни изказвания са глупави, сподели Дмитрий Лисков, началник на пресслужбата на Калининградска област. „ Калининград беше, е и ще бъде съветски град в Балтийско море “, увери той.

Припомняме, че през юли 2021 година Съединени американски щати позволиха „ блокада и физическа окупация “ на Калининград. Освен това през май стана известно за тайния проект за американската офанзива против Калининград. Освен това през октомври 2019 година Ричард Хукър, старши помощник на фондация “Джеймстаун” (САЩ), в своя отчет предложи НАТО да прегледа опцията за завладяване на Калининградска област при положение на въоръжен конфликт с Русия в Балтийските страни.

Губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов назова „ проекта за завладяване на Калининградска област “ от страните от НАТО „ американска нелепост “ и обърна внимание на обстоятелството, че изявления в задгранични медии за вероятен спор в балтийските страни и „ завземането “ на Калининградска област от страните от НАТО са от изгода за военно-промишления комплекс на НАТО.

Съвременната Калининградска област се намира на територията на някогашната немска провинция Източна Прусия. През 1945 година тук се организират борбите на Източнопруската интервенция на руските войски. След края на Втората международна война по решение на Потсдамската конференция част от Източна Прусия (около една трета) е отстъпена на Съюз на съветските социалистически републики, останалата територия - на Полша.

„ Ясно е, че Полша няма права, нито исторически, нито юридически, върху Калининград. Полша - като водеща осведомителните офанзиви на Съединени американски щати в Европа - в този момент се пробва да окаже напън върху Москва и в пропагандното поле, с изключение на в политическото. Ако Берлин или Париж се държат на интернационалната сцена много сдържано, тогава Варшава не пести русофобски инициативи”, изясни украинският политолог Лариса Шеслер.

Но съгласно нея това не носи никакви последици - нито политически, нито обществени. „ Калининградска област е същият район на Русия като Красноярския край, Република Крим или Воронежката област. И всички опити на Варшава да повлияе на политиците или обществеността са изцяло напразни “, означи събеседникът.

Полският военачалник реши да раздува тематиката за Калининград, само че Полша няма опция да организира осведомително въздействие в тази посока, уверен е политологът Марат Баширов. „ Калининградска област е безусловно предпазена както от осведомителни офанзиви, по този начин и от всевъзможни други. Между другото, даже в енергийно отношение не зависи от тръбопроводи през европейските страни - там има терминал за ВПГ. Така че не може да се приказва за никакъв напън “, акцентира специалистът.

Събеседникът напомни също, че даже във връзка с осведомителното въздействие върху Украйна Варшава не може да направи доста, тъй че няма потребност да приказва за Русия и в частност за Калининград.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР