Полските депутати обсъждаха днес два, внесени от граждани законопроекта, които

...
Полските депутати обсъждаха днес два, внесени от граждани законопроекта, които
Коментари Харесай

Забраняват със закон абортите в Полша?

Полските депутати обсъждаха през днешния ден два, импортирани от жители законопроекта, които ще вкарат съвсем цялостна възбрана на абортите, както и ще криминализират половото образование в страната, съобщи ДПА.

И двата законопроекта бяха импортирани в Народното събрание в качеството на цивилен начинания, като всеки е събрал поддръжката на над 100 000 жители.

Абортите са законни в Полша само в три случая: когато бременността съставлява опасност за живота и здравето на майката; когато е резултат на неразрешени дейности като обезчестяване или блудничество, и при положение на тежък и безвъзвратен недостатък или неизлечимо заболяване на плода.

Португалските депутати умуват дали да разрешат евтаназията на фона на митинги

Един от обсъжданите през днешния ден законопроекти ще отстрани тази трета опция поради която се правят забележителна част от законните аборти в Полша.

Почти 1100 аборта са осъществени през 2018 година в полски лечебни заведения, съгласно данни на здравното министерство.

Вторият законопроект, с изключение на всичко друго, ще вкара санкции и даже планува затвор до три години за водене на часове по полово обучение.

Въпросният законопроект бе иницииран от придвижване против абортите и направен от асоциацията "Спрете педофилията ", която вижда в него средство за "защита на децата и младежта от полова безнравственост ".

Законопроектът против абортите, подсилен от друго придвижване против абортите, провокира през вчерашния ден митинги в столицата Варшава, на които стачкуващите дойдоха с коли поради ограниченията за обществена отдалеченост по отношение на ковид.

Полша се готви за избори посред пандемията, в Брюксел са обезпокоени

Предложените законопроекти провокираха също интернационалните рецензии, в това число от страна на евродепутати, "Амнести интернешънъл " и от Съвета на Европа.

"Призовавам Народното събрание на Полша да отхвърли и двата законопроекта и да бъде внимателен към всички други начинания, които имат за цел да лимитират човешките права и да жигосат избрани обществени групи ", съобщи през вчерашния ден Дуня Миятович, комисар за човешките права на Съвета на Европа.

Законопроектите бяха остро подложени на критика от опозиционни депутати по време на разискването им през днешния ден следобяд. Депутатите от ръководещата консервативна партия "Право и правдивост " (ПиС) се изрекоха в поддръжка на законопроектите по време на дебатите.

Предстои на следващия ден долната камара на полския парламент - Сеймът да гласоподава законопроектите на първо четене или да ги отхвърли, показва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР