Полски съд разпореди вчера премиерът Матеуш Моравецки в срок от

...
Полски съд разпореди вчера премиерът Матеуш Моравецки в срок от
Коментари Харесай

Полски съд разпореди премиерът да се извини за лъжа на предизборен митинг

Полски съд разпореди през вчерашния ден министър председателят Матеуш Моравецки в период от 48 часа да се извини обществено за произнесени на избирателен протест погрешни изказвания по адрес на предходните ръководещи, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Според решението на апелативния съд изказването би трябвало да бъде публикувано до на следващия ден вечер по две малките екрани - националната TVP и частната TVN. В него Моравецки е задължен да признае, че казаното от него на 15 септември не е правилно.

На въпросния протест за локалните избори през октомври министър председателят е споделил, че държавното управление на " Право и правдивост " (ПиС) е похарчило за година и половина за пътна инфраструктура повече пари, в сравнение с предходните държавни управления на " Гражданска платформа " (ГП) и Полската селска партия през двата си четиригодишни мандата. ГП, която в този момент е в съпротива, подаде тъжба в съда и прикани премиера да подаде оставка.

Според политолога от Варшавския университет Анна Матерска-Сосновска правосъдното решение е значим миг от предизборната акция, само че е мъчно да се каже дали ще провокира поврат в нея. Според специалиста министър председателят желае да притегли гласовете на центристките и неопределили се гласоподаватели, само че в тази обстановка това мъчно може да стане.

На национално ниво поддръжката за ПиС е 40 на 100, само че е допустимо опозицията да се сплоти на локално равнище. Изборите за органите на локалното самоуправление ще са тест за изборите за Европейско парламент и за Сейм следващата година в Полша, отбелязва Ройтерс.

Съветник на Матеуш Моравецки заяви през днешния ден, че министър председателят се готви да извърши разпореждането на съда и да признае, че не е споделил истината в мненията си за инфраструктурните стратегии на актуалното и предходните държавни управления, заяви Асошиейтед прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР