Полската полиция арестува бившия вътрешен министър Мариуш Камински и заместника

...
Полската полиция арестува бившия вътрешен министър Мариуш Камински и заместника
Коментари Харесай

Полицията в Полша задържа бившия вътрешен министър и заместника му за злоупотреба с власт

Полската полиция арестува някогашния вътрешен министър Мариуш Камински и заместника му Мачей Васик във вторник за корист с власт, заяви Ройтерс.

Новината идва, откакто на Доналд Туск пое властта от националистическата партия Право и правдивост (ПиС), която управляваше Полша през последните осем години.

Туск на своите прародители, които са упреквани в подкопаване на демокрацията по време на ръководството си. Арестът на Камински и Васик, депутати от към този момент опозиционната ПиС, е следващо изостряне на напрежението сред новия кабинет и някогашните ръководещи.

Полицията задържа някогашните си шефове в президентския замък на Полша по правосъдно предписание.

Гражина Игначак-Бандич , ръководителка на офиса на президента Анджей Дуда, който е подкрепян от ПиС, упрекна служителите на реда, че са влезнали нелегално и са били груби.

Стотици протестиращи се събраха пред президентския замък след апел на ПиС, както и пред полицейския сектор, където двамата бяха арестувани. Те скандираха " Освободете политическите пандизчии " и " Срам! ".

В обява в обществената мрежа X представителят на ПиС Рафал Бохенек назова дейностите на полицията " нелегално похищение и нарушаване на всички демократични правила ".

Новият министър на вътрешните работи Марчин Кервински обаче сподели, че " всички са равни пред закона ", и отбрани дейностите на полицейските чиновници.

Самият Камински заяви в сряда, че стартира гладна стачка в пандиза.

В по-ранната си роля на началник на Централното антикорупционно бюро на Полша Камински беше наказан за корист с власт. През 2015 година обаче, седмици откакто ПиС пое властта за първия си мандат, президентът Дуда го помилва.

Помилването му разреши да стане министър на вътрешните работи. Камински отхвърля да е направил нарушаване.

Миналата година Върховният съд сподели, че делото би трябвало да бъде обновено и през декември Камински и Васик, негов заместител във вътрешното министерство, бяха наказани на две години затвор за корист с власт.

Двамата политици бяха депутати от опозицията. Арестът им се случва в основен миг за Народното събрание, който би трябвало да гласоподава бюджета за 2024 година и да го изпрати за автограф на президента Дуда до края на януари. Ако това не се случи, Дуда има право да го разпусне.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР