Полската нефтена и газова компания PGNiG заяви, че делът на

...
Полската нефтена и газова компания PGNiG заяви, че делът на
Коментари Харесай

PGNiG: нарастващият внос на LNG води до намаляване на дела на руския газ през 2018 година


Полската нефтена и газова компания PGNiG съобщи, че делът на вноса на газ от Русия е намалял до 67%, защото делът на вноса на LNG е повишен до над 20% през 2018 година

Компанията PGNiG е внесла от Русия към 0,62 милиарда куб. м по-малко природен газ, по отношение на 2017 година, защото вносът от изток възлиза на почти 9,04 милиарда куб.м. като вносът е намалял с 6,4%.

Вносът на полутечен природен газ от Катар, Норвегия и Съединените щати през 2018 година се е нараснал с близо 1 милиарда куб.м, или 58.2%, и доближава над 2.71 млрд.куб.м., след регазификация, спрямо 2017 година, когато са импортирани почти 1.72 милиарда куб. м LNG.

Вследствие на това, през 2018 година вносът от изток възлиза на 66.8% от общия размер на вноса на PGNiG, който през 2016 година е 88.9%, означи PGNiG.

Вносът на полутечен природен газ съставлява над 20% от общия размер на вноса, като размерът на вноса се е нараснал от 8,4% през 2016 година Останалият размер се покрива от вноса от западните и южните посоки, сподели PGNiG.

През 2018 година PGNiG внася почти 13,53 милиарда куб.м природен газ в Полша. Според вътрешната прогноза добивът възлиза на 3.8 млрд.куб.м.

„ В контракта от Ямал, подписан в средата на 90-те години има уговорка „ вземи или плати”,която задължава PGNiG да заплати на Газпром до края на 2022 година почти 85% от контрактуваните количества газ, без значение дали ги доставяме в Полша или не, сподели Maciej Woźniak, вице-президент на PGNiG по комерсиалните въпроси.

Той добави, че компанията се стреми да понижи размерите до контрактуваното належащо равнище и от няколко години се пробва да уреди разногласието за непазарните условия пред Стокхолмския трибунал.

„ Затова актуалният ни приоритет е, от 2023 година нататък да изградим различен, дълготраен портфейл от сигурни доставки, въз основа на пазарни правила и цени. Това портфолио ще се базира както на полутечен природен газ, по този начин и на газ от норвежкия шелф, импортиран през Балтийската тръба”, добави Woźniak.

PGNiG ползва своята тактика за понижаване на зависимостта от един преобладаващ снабдител. В допълнение към разширението на портфейла за полутечен природен газ, компанията се готви да стартира да доставя на полския пазар газ, придобит в норвежкия континентален шелф, след стартирането в края на 2022 година на преноса през балтийската тръбна връзка през Северно море, Дания и Балтийско море

Бързото повишаване през 2018 година на вноса на полутечен природен газ е на първо място резултат от спомагателното съглашение с Qatargas, подписано през 2017 година След 2020 година годишният импорт от Катар може даже да доближи 2,7 милиарда кубически метра след регазификацията.

Още повече, че през 2019 година първите доставки на LNG от Cheniere ще доближат до Полша по силата на дълготрайни контракти с снабдители от Съединени американски щати, подписани през 2018 година

Подпомагана от контракти за закупуване на американски LNG, в годините 2023–2042, PGNiG ще има спомагателен годишен портфейл от над 7.3 милиарда куб. м газ след регазификация, еднакъв на 5.5 милиона тона LNG.

Преводът от lngworldnews.com е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР