Полша налага забрана от ЕС на всички регистрирани в Русия пътнически автомобили

...
Полша започна да прилага забрана за влизане на всички регистрирани
Коментари Харесай

Полша започна да прилага забрана за влизане на всички регистрирани в Русия леки автомобили, които искат да влязат в страната

От VANESSA GERA Associated Press 17 септември 2023 г., 4:37 AMUУкрайна.

Съгласно решението на ЕС, регистрираните в Руската федерация моторни превозни средства вече нямат право да влизат на територията на 27-членния блок.

„Автомобил, регистриран в Русия, няма право да влиза в Полша“, каза полският вътрешен министър Мариуш Камински в събота, обявявайки забраната, която влезе в сила часове по-късно в полунощ.< /p>

„Това е още един елемент от санкциите, наложени на Русия и нейните граждани във връзка с бруталната война в Украйна, поради факта, че руската държава днес представлява заплаха за международната сигурност“, каза Камински.

Ходът идва само дни след като близките балтийски държави Литва, Латвия и Естония забраниха на превозни средства с руски регистрационни номера да влизат на тяхна територия — съвместен ход в съответствие с неотдавнашното тълкуване на санкциите на ЕС срещу Москва.

Полша и балтийските държави са сред най-шумните европейски критици на Русия и президента Владимир Путин.

Във вторник Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, председателстван от президента Владимир Путин, осъди хода на Европейската комисия като расистки. Той предположи, че Москва може да отмъсти, като прекрати дипломатическите си връзки с ЕС и отзове своите дипломати от Брюксел.

Полша споделя сухопътна граница с руската територия Калининград, която е ексклав, отделен от руския континент. Агенцията за гранична охрана каза, че забраната ще бъде същата, независимо коя граница искат да пресекат превозните средства.

В допълнение към Калининград, Полша има Беларус и Украйна на източната си страна граници. Иначе граничи със съюзниците от ЕС и НАТО Германия, Словакия, Чехия и Литва, където няма гранични проверки.

Уебсайтът на граничната охрана казва, че автомобили с руски етикет „ще бъдат върнати в страната извън ЕС, от която са дошли, независимо дали това е Русия или друга страна. Такива действия ще се извършват дори ако водачът на автомобила не е гражданин на Руската федерация.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР