Полша сключи най-голямата в историята си сделка за закупуване на

...
Полша сключи най-голямата в историята си сделка за закупуване на
Коментари Харесай

Полша и САЩ подписаха многомилиардна сделка за ракети "Пейтриът"

Полша подписа най-голямата в историята си договорка за закупуване на оръжие. Варшава подписа през днешния ден съглашение с американската компания "Рейтиън " да й бъдат продадени системи за противоракетна защита "Пейтриът " на стойност 4,75 милиарда $, а самата договорка се подписва в подтекста на осъществяваната от Полша рационализация на въоръжените й сили заради опасенията от Русия, съобщи Ройтерс.

"Това е извънреден, исторически момент; с това Полша влиза в напълно нов свят на най-съвременните технологии, въоръжения и средства за защита ", съобщи на церемонията за подписването на съглашението полският президент Анджей Дуда.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 година и възобновената военно-политическа агресивност на Москва в района членуващата в НАТО Полша форсира дейностите си за рационализация на своите въоръжени сили. Две трети от полското въоръжение е от времето на Варшавския контракт, отбелязва Ройтерс.

Сделката за ракетите "Пейтриът " носи облекчение на Полша предвид на връзките със съдружника от НАТО Съединени американски щати, които към момента са напрегнати поради полския закон, предусещащ затвор за всевъзможни изказвания за полско съучастничество в Холокоста. Според Съединени американски щати със закона се нарушава свободата на словото. Представители на израелските управляващи отстояват тезата, че той е равностоен на отказване на Холокоста, обвиняване, което Полша отхвърля.

Днешната договорка е за общо четири комплекса "Пейтриът ", като Варшава договаря с Вашингтон на втория стадий от договорката да закупи още комплекси, както и радар и нискобюджетна ракета-прехващач.

"Очакваме Полша да се придвижи много бързо до втория стадий на договорката. Те показаха предпочитание да я приключат до края на годината ", сподели преди подписването в телефонно изявление за Ройтерс Уес Кремър, президент на подразделението на "Рейтиън " "Рейтиън интегрейтед дифенс систъмс ".

Споразумението ще разреши на Полша да организира интервенции за противовъздушна и противоракетна защита дружно със съдружниците от НАТО Холандия, Германия, Испания и Гърция, които към този момент разполагат с "Пейтриът ", обявиха преди този момент представители на Държавният департамент на Съединени американски щати, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР