Полша ще се противопостави на предложението на Европейската комисия да

...
Полша ще се противопостави на предложението на Европейската комисия да
Коментари Харесай

Полша е против идеята еврофинансирането да се обвърже с върховенството на закона

Полша ще се опълчи на предлагането на Европейската комисия да бъде понижено финансирането от еврофондове за страни, в които се счита, че върховенството на закона в тях е под опасност. Това декларира в изявление за Асошиейтед прес полският външен министър Яцек Чапутович два дни преди Европейска комисия да внесе предлагането си, което да залегне в бюджетната рамка на Европейски Съюз за интервала 2012-2017 година

Миналата седмица еврокомисарят по правораздаване Вера Йоурова сподели, че проектът ще включва “механизъм за господство на закона”, който да обвърже финансирането със спазването на демократичните правила. Европейската комисия счита, че избрани детайли от правосъдната система на Полша основават обстановка, в която политиците имат прекомерно огромно въздействие върху магистратите.

“Възприемаме това като желание за оказване на напън върху някои страни, политически напън преди разговори”, споделя Чапутович. По въпроса за новото полско законодателство, което дава повече пълномощия на определени политици да назначават съдии, Чапутович споделя, че сходен принцип е застъпен из цяла Европа. “Европейската комисия в никакъв случай не е оспорвала същите правила, които са в Испания, във Франция, в Германия, а ги оспорва в системата на Полша. Ние считаме това за използване на двойни стандарти”, сподели полският външен министър Яцек Чапутович в изявление за “Асошиейтед прес”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР