Полша ще мине и без приятелството на Украйна, ако тя

...
Полша ще мине и без приятелството на Украйна, ако тя
Коментари Харесай

Варшава: Полша ще мине и без приятелството на Украйна

Полша ще мине и без другарството на Украйна, в случай че тя не се погрижи за положителните ни връзки. Това съобщи за радио RMF FM Марчин Пшидач началник на Бюрото за интернационална политика в кабинета на президента Анджей Дуда.

" Украйна е длъжна да разбере, че в полза на всички нас е да не разрешаваме да бъде разграничени, тъй като от това печели единствено Москва.Въпреки това, ние, несъмнено, ще се оправим, в случай че Украйна не желае и не се стреми към другарство с Полша. Ние сме в НАТО, имаме мощна войска, ние сме в Европейски Съюз, имаме добре функционираща страна. Украйна в този момент е в неволя и би трябвало да се погрижи за това Полша да я поддържа. Но в случай че не желае, не би трябвало да я принуждаваме ", разгласи дипломатът.

Пшидач предлага протичащото се сред Варшава и Киев да не се дефинира като спор.

В последно време Полша и Украйна си разменят внезапни заявки, които отвреме-навреме минават в закани. Ябълката на раздора се оказа въпросът с доставките на украинско зърно и селскостопанска продукция в Европейски Съюз. Полша, Унгария и Словакия постановиха едностранно ембарго на вноса, откакто Европейска комисия отхвърли да го продължи.

В речта си пред Организация на обединените нации предходната седмица украинският президент Зеленски съобщи, че е смутен от " политическия спектакъл " към зърнения импорт, който се разиграва сред съдружниците, от което по думите му печели Москва.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки реагира като жилнат и предизвести Зеленски, че в никакъв случай повече не би трябвало да наскърбява поляците, както направи оня ден при присъединяване си в Обединените народи ". Премиерът заплаши, че Полша може да забрани вноса на още украински аграрни артикули, в случай че Киев ескалира спора към възбраната за импорт на зърно.

А президентът на Полша Анджей Дуда пред полски публицисти в Ню Йорк съпостави Украйна и нейния президент Володимир Зеленски с удавник, който се хваща за сламка и може да повлече спасителя си към дъното.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР