Полша се готви за голяма война. Варшава масово купува оръжия

...
Полша се готви за голяма война. Варшава масово купува оръжия
Коментари Харесай

“Стотици танкове на руските граници”. В Европа зрее нов конфликт

Полша се готви за огромна война. Варшава всеобщо купува оръжия в чужбина, строи военни бази, изтегля войски към източните граници и си разрешава двусмислена реторика. За протичащото се - в материала.

Санитарен кордон

Бившият заместник-министър на националната защита Валдемар Скшипчак съобщи в ефира на телевизионния канал “Полсат ”, че Полша е подготвена със мощ да поддържа въоръжен прелом в Беларус. Той акцентира, че това е военна интервенция. Но в действителност е експанзия.

И като причина за нашествието, сподели той, ще послужат всеобщи митинги. Като тези през 2020 година

Между другото, президентът на Беларус Александър Лукашенко неведнъж е предупреждавал за сходен сюжет. Бойците се образоват особено в Полша, Литва и Украйна, споделя той. Варшава е способна да изтласка огромна формация до границите за броени часове. Всъщност това към този момент се случва.

Москва и Минск наблюдават деликатно обстановката и подхващат дейности. Русия даде на Беларус съвременни оръжия, в това число системи С-400. Изпрати там боен контингент, употребява локални летища. И покрива с нуклеарен " чадър ", както и с купола на системата за противовъздушна защита.

Защит а на съдружник

В края на май министрите на защитата завършиха правните формалности за предпазване на тактически нуклеарни оръжия. Лукашенко сподели, че боеприпасите към този момент се придвижват.

Някои специалисти считат, че това ще охлади жарта на Варшава и експанзията няма да се състои.

" Няма да има директна полска инвазия. Беларуските жители ще станат гориво за цветната гражданска война. Възможно е изказванията за интервенция да са свързани с идните избори за Сейма - те покачват степента на патриотична изразителност ”, споделя политологът Вадим Трухачов.

На собствен ред Кремъл означи, че Полша е враждебна страна, която се намесва във вътрешните работи на друга страна. И припомниха, че Москва има задължението да пази съдружника си при положение на директна опасност.

Мащабно превъоръжаване

Варшава към момента се опасява от открита война с Русия. В последна сметка агресорът не може да разчита на член 5 от Устава на НАТО.

Но там започнаха най-амбициозната стратегия за превъоръжаване в Алианса. Те възнамеряват да завършат всичко до 2035 година

Подписахме два контракта за 1300 съществени бойни танка. Хиляда - южнокорейски K2 " Черна пантера ", които се котират високо в света, макар високата цена. Триста - американски M1A2 “Ейбрамс ”. И тези, и тези са нови, от завода.

Оръдейната артилерия ще бъде осъвременена от 648 южнокорейски самоходни гаубици K9 “Гром ”. Реактивна - американски ХИМАРС. В момента са платени единствено няколко десетки от тези установки, само че желаят да купят още 500. Но не се знае дали това е действително. Обемите на произвеждане към момента са дребни, а американската войска също има намерение да попълни арсеналите.

Варшава има намерение да размени руските бойни машини на пехотата, предоставени на Украйна, със лични машини - “Борсук ”, поръчани 1400 единици. За армейската авиация ще бъдат закупени 96 ударни хеликоптера “Апаш ”, за Военновъздушни сили - 48 образователни южнокорейски ФА-50 и 35 американски изтребителя Ф-35.

Най-големи на континента

За това са отделени 115 милиарда $. За актуалната година - 26 милиарда, най-голямата сума в историята на страната.

Други членове на НАТО не са склонни да отделят два % от Брутният вътрешен продукт за защита, както се изисква от Устава на Алианса, а Полша непринудено реши да похарчи четири. По отношение на военните разноски на глава от популацията Варшава излиза преди всичко в западния блок.

Размерът на армията също ще се усили. За 12 години - съвсем двойно: от 160 до 300 хиляди души. Като цяло, в случай че програмата бъде изпълнена, Полша ще получи освен най-голямата, само че и най-добре въоръжената войска в Европа.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР