Полша приключи с изпращането на оръжия на Украйна, казва лидер, докато търговският спор ескалира

...
Полският министър-председател казва, че страната му вече не изпраща оръжия
Коментари Харесай

Полският министър-председател казва, че страната му вече не изпраща оръжия на Украйна

От ВАНЕСА ГЕРА Associated Преса 21 септември 2023 г., 7:18 ч. Украйна, коментар, който се появи с цел да окаже натиск върху Киев и да постави под съмнение статута на Полша като основен източник на военно оборудване, тъй като търговският спор между съседните държави ескалира.

Премиерът Матеуш Моравецки каза в интервю късно в сряда, че Полша вече не прехвърля оръжия на Украйна. Той направи коментара, докато неговата популистка партия е изправена пред натиск от крайнодясна партия на национални избори на 15 октомври. Крайнодясната партия Конфедерация твърди, че Полша не получава благодарността, която заслужава за въоръжаването на Украйна и приемането на нейните бежанци.

„Вече не прехвърляме никакви оръжия на Украйна, защото сега ще се въоръжим с най-модерните оръжия“, каза Моравецки в интервю за Polsat, частна телевизия След това министър-председателят говори за план за военна модернизация, който е в ход, подтикнат от опасенията от руска агресия в региона. за да потвърди в четвъртък, че Варшава няма да се съгласи на повече военна помощ.Той каза, че сега страната предоставя само доставки на боеприпаси и въоръжение, за които е било договорено по-рано, отбелязвайки, че "поредица от абсолютно неприемливи изявления и дипломатически жестове се появиха от украинска страна ."

Полша достави на Украйна широка гама въоръжение, включително танкове Leopard 2 и изтребители МиГ от съветската епоха.

Водещ експерт по сигурността и отбраната, Михал Барановски, каза, че Полша е дала повечето от това, което е могла да даде по-рано във войната, и тъй като няма планове за доставки на голямо оборудване скоро, той не вижда заплаха за способностите на Украйна в близко бъдеще. Все пак той смята коментарите за обезпокоителни за Украйна, тъй като тя се стреми да запази западната подкрепа във войната, отприщена от Русия.

„Посланието е много лошо, както за Репутацията на Полша, но и защото Полша е един от главните защитници на военна помощ за Украйна. Казването, че Полша няма да изпраща повече оръжия, означава, че Полша вече не може да играе тази роля“, каза Барановски, управляващ директор на базираната във Варшава GMF East, част от мозъчния тръст на German Marshall Fund.

Той каза, че опитът на Полша да покаже твърдост към Киев трябва да се разбира в контекста на предизборната кампания. В отговор на думите на Моравецки, че Полша сега ще се съсредоточи върху модернизирането на собствените си сили, Барановски отбеляза, че Полша е способна и на двете модернизира армията си и продължава да помага на Украйна.

Доналд Туск, висш лидер на опозицията, обвини Моравецки и други управляващи власти в „морален и геополитически скандал за намушкване на Украйна отзад политически, когато решат да се бият на украинския фронт, само защото това ще бъде изгодно за кампанията им. Унгария и Словакия миналата седмица обявиха нова забрана за внос на украинско зърно, заявявайки, че искат да защитят своите фермери от пренасищане с украинско зърно на техните пазари. Зърното понижава цените за местните фермери и вреди на поминъка им. Киев отговори с жалба в Световната търговска организация срещу трите страни, което предизвика още по-гневни реакции от Полша.

Украйна оттегляше жалбата си срещу Словакия, тъй като двете страните потърсиха решение, казаха словашките власти в четвъртък.

В Обединените нации във вторник украинският президент Володимир Зеленски предположи, че страните, които се противопоставят на Украйна по отношение на зърното, всъщност работят от името на Русия. Полша спешно привика украинския посланик, за да се оплаче в сряда.

Моравиецки в интервю за Polsat каза, че Полша няма да предприеме стъпки, за да застраши сигурността на Украйна.

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">Той каза, че няма да бъде засегнат център на НАТО и САЩ в полския град Жешов, използван за транспортиране на оръжия в Украйна. „Няма да рискуваме сигурността на Украйна,“ каза той. Изявленията на Моравецки като знак за разпадане на единството на Запада и очаква да види продължаващо лидерство от страна на Полша в усилията да се помогне на Украйна. Украйна има своя собствена вътрешна политика и това е просто реалност. Някои от тези страни са в средата на изборни цикли, така че те също са в средата на изпращане на съобщения до своите обществености. честно казано за чувствителното развитие.

Германското външно министерство каза в четвъртък, че „ние сме взели под внимание изявлението от полската страна.“

Министерството добави, че „Украйна продължава да се нуждае от нашата пълна подкрепа. Важно е ние в Европа да действаме решително и солидарно в това отношение. Германия ще подкрепи Украйна хуманитарно, политически, икономически и с оръжия толкова дълго, колкото има нужда от нас.“

___

Лорн Кук в Брюксел , Кирстен Гришабер в Берлин и Карел Яничек в Прага допринесоха.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР