Полша обвини Беларус в организиране на въоръжено проникване през границата

...
Полша обвини Беларус в организиране на въоръжено проникване през границата
Коментари Харесай

Полша обвини Беларус във въоръжено проникване през границата

Полша упрекна Беларус в образуване на въоръжено навлизане през границата и извика беларуския шарже д`афер, с цел да изрази митинг против " умишлената ескалация на мигрантската рецесия на границата ".

Варшава вкара изключително състояние по границата след увеличение на притока на мигранти от страни като Афганистан и Ирак, които се пробват да влязат в Полша през Беларус.

Според полското външно министерство неидентифицирани униформени лица, въоръжени с пушки, са навлезли в полска територия от Беларус през нощта в понеделник, 1 ноември. " Заместник министърът Пьотр Вавжик връчи безапелационен митинг срещу нарушаването на полската държавна граница и акцентира, че дейностите на беларуските управляващи през последните седмици от ден на ден стартират да наподобяват на умишлената ескалация ", се споделя в изказване на министерството. Той посочи, че Полша счита сходни дейности за неприемливи и няма да ги толерира и прикани беларуската страна неотложно да даде пояснения за случая ", прибавя министерството.

Кабинетът на беларуския президент Александър Лукашенко към момента не е коментирал случая. Няма коментар и от посолството на Беларус във Варшава.

Вчерашната среща е третата в границите на един месец, на която беларуският шарже д`афер във Варшава Александър Чесновски беше извикан, с цел да дава отговор на въпроси за обстановката на границата, която стотици мигранти се пробват незаконно да прекосят всеки ден.

Според Европейската комисия и Варшава притокът на мигранти се провежда от Беларус като тип хибридна война, която има за цел да приложи напън върху Европейски Съюз поради глобите, които той наложи на Минск. Беларус отхвърля това.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР