Полша, Литва, Латвия, Естония и Ирландия, настояват за забрана за

...
Полша, Литва, Латвия, Естония и Ирландия, настояват за забрана за
Коментари Харесай

Пет страни от ЕС настояват за ембарго върху вноса на диаманти от Русия

Полша, Литва, Латвия, Естония и Ирландия, упорстват за възбрана за вноса на диаманти от Русия в Съюза като част от ограниченията, с които европейците да отговорят на ескалацията на спора в Украйна, оповестява БНР, базирайки се на задгранични медии.

Ако бъде признато, ембаргото ще принуди Москва да пренасочи търговията си за милиарди долари годишно и ще засегне най-големия център в света за търговия с диаманти - Антверпен.

Подбни ограничения вече  са били прилагани, само че постоянно са се натъквали на несъгласие от Белгия.

Белгийският министър председател Александер де Кро изясни, че вероятно прекъсване на вноса на съветски диаманти ще бъде " голяма загуба " и удар по отрасъл, който дава 5% от експорта на Белгия и устоя 30 хиляди работни места в страната.

Според източници на Reuters обаче белгийското държавно управление е склонило да се откаже от ветото си, откакто съветският президент Владимир Путин разгласи готовност.

Руската група компании " Алроса " е най-големият производител на необработени диаманти в света - 30 % от световния рандеман през 2021 година. Продажбите, осъществени от нея в последната година до войната, възлизат на 4,2 милиарда $ - основно за Белгия, Индия и Обединените арабски емирства.

Киев настоя за ембарго върху съветските диаманти и уточни, че Русия употребява тези доходи, с цел да финансира експанзията си против Украйна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР