Полша и Унгария са сезирали Съда на Европейския съюз заради

...
Полша и Унгария са сезирали Съда на Европейския съюз заради
Коментари Харесай

Полша и Унгария се обърнаха към Съда на ЕС заради обвързването на евросредствата с правовата държава |

Полша и Унгария са сезирали Съда на Европейския съюз поради механизма, който обвързва изплащането на средства от европейските фондове със съблюдаване на разпоредбите на правовата страна , предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Смятаме, че този жанр решения не са обосновани в договорите на Европейски Съюз, че са интервенция в компетенциите на страните членки и че нарушават законодателството на Европейски Съюз. Европейският съюз няма компетенцията да дефинира понятието за правова страна ", се споделя в известие на полското държавно управление. 

Според Варшава разпределянето на европейски средства би трябвало да се основава единствено на това дали дадена цел е реализирана и дали съответни условия са изпълнени.

Унгарският правосъден министър Юдит Варга съобщи, че механизмът, който обвързва европейските средства с разпоредбите за правова страна, е съществено нарушаване на законодателството и не може за остане в действие.

Двете страни постоянно са упреквани от Брюксел, че подкопават правовата страна. Миналата седмица те се заканиха да сезират Съда на Европейски Съюз против новия бюджетен механизъм, признат през декември. Тогава страните от Европейски Съюз одобриха на среща на върха, че механизмът няма да се ползва преди Съдът на Европейски Съюз да се произнесе по неговата годност, ако някоя страна членка го сезира, и настоя съдът да го анулира.

До този компромис се стигна, защото Варшава и Будапеща постановяваха несъгласие на европейския проект за стопански напредък. С компромиса двете страни подвигнаха ветото си върху използването на проекта за европейски стопански напредък на стойност 750 милиарда евро и бюджета на Европейски Съюз за идващите седем години на стойност над 1 трилион евро.

Средствата по европейските фондове са представлявали към 3,3 % от Брутният вътрешен продукт за Полша и 4,48 % от Брутният вътрешен продукт за Унгария през 2019 година
Обикновено Съдът на Европейски Съюз се произнася по даден проблем приблизително след година и половина. По този метод двете страни към този момент заобикалят санкционни ограничения, които можеха да им бъдат наложени според новия бюджетен механизъм.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР