Полша и Словакия обявиха, че са готови да изпратят своите

...
Полша и Словакия обявиха, че са готови да изпратят своите
Коментари Харесай

Полша и Словакия са готови да дадат своите МиГ-29 на Украйна

Полша и Словакия оповестиха, че са подготвени да изпратят своите руски свръхзвукови изтребители МиГ-29 на Украйна и приканват съдружниците си също да обезпечат изтребители, написа „ Свободна Европа “. 

Засега няма други страни, които са подготвени да създадат тази крачка.

Полският президент Анджей Дуда сподели в сряда по Си Ен Ен, че Полша е подготвена да даде на Украйна своите МиГ в коалиция с други страни. Той сподели, че Полша ще даде „ останалата част от МиГ-29, които имаме в Полша, които са в употреба и които в този момент служат в нашите военновъздушни сили “. „ Ние сме подготвени да предоставим тези самолети и съм сигурен, че Украйна ще бъде подготвена да ги употребява неотложно, тъй като Украйна има водачи, способни да ръководят тези машини сега “, сподели Дуда.

„ Мисля, че е време да се вземе решение. Хората в Украйна умират. Наистина можем да им помогнем “, написа през вчерашния ден във „ Facebook “ словашкият министър на защитата Ярослав Над.

Над сподели, че в сряда e обсъждал даването на МиГ-овете с полския си сътрудник на среща в Швеция и двамата са били единомислещи по въпроса.

Украйна упорства за изтребители, с цел да укрепи защитата си във войната, стартирана от Русия, която навлезе във втората си година. Киев получи обещания за танкове, някои от които към този момент идват, само че за момента няма други задължения за предоставяне на изтребители.

„ Вероятността е огромна “. България може да спре да пази въздушното си пространство
България има към 18 МиГ-29, само че не е ясно какъв брой от тях летят. През ноември предходната година министърът на защитата Димитър Стоянов сподели графика пред депутатите от комисията по защита, от която се видя, че при започване на 2023 година ще останат летящи единствено 6 от изтребителите. Експлоатацията на МиГ-29 стана невъзможна след експлоадирането на войната в Украйна, защото България поддържаше изтребителите си през съветската компания РСК-МиГ. Стоянов опита да откри мотори за МиГ-29 от Полша, само че поляците дават всичките си налични елементи като поддръжка за авиацията на Украйна. В същото време Стоянов не позволява опцията български МиГ-29 да бъдат изпратени за Украйна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР