Полша и Чехия представиха пред Съда на ЕС позициите си

...
Полша и Чехия представиха пред Съда на ЕС позициите си
Коментари Харесай

Няма развитие по спора между Чехия и Полша за въглищната мина в Турув

Полша и Чехия показаха пред Съда на Европейски Съюз позициите си по разногласието за продължаващата да работи полска въглищна мина в Турув, покрай границата с Чехия, която прилежащата страна желае неотложно да бъде затворена поради нездравословното ѝ влияние върху околната среда, съобщи Франс прес.

Това беше първото чуване по съществото по делото, откакто през май трибуналът в Люксембург разпореди краткотрайно прекъсване на добива на въглища от мината до изговаряне на окончателното си решение. Тъй като Варшава отхвърли да извърши това решение, през септември съдът ѝ наложи санкция от 500 000 евро дневно, до момента в който лигнитната мина бъде затворена.

Полските управляващи обявиха, че са отказали да заплащат санкцията, защото я считат за " противозаконна глоба ".

Вчера представител на Европейска комисия сподели, че първото разпореждане с искане за заплащане на санкцията към този момент е изпратено до Полша. Ако тя не заплати, дължимите от нея суми ще се приспадат от отпуснатите ѝ бюджетни средства.

Представителят на Полша по разногласието Дамян Кравчик съобщи в съда на Европейски Съюз, че Полша счита всички причини на Чехия за неоснователни и че решенията за удължение на концесията на мината до 2044 година са били взети в сходство с европейските правила.

Успоредно със правосъдния спор Варшава и Чехия договарят за " взаимноприемливо съглашение ", което да отбрани чешката страна от нездравословните последствията за природата и здравето на хората от употребата на мината. Това заяви представител на чешкото министерство на околната среда, представен в понеделник от националната осведомителна организация ЧТК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР