Полша днес гласува. Парламентарните избори в страната са ключови -

...
Полша днес гласува. Парламентарните избори в страната са ключови -
Коментари Харесай

Полша гласува. Консервативният Качински се изправя срещу европейския лидер Туск

Полша през днешния ден гласоподава. Парламентарните избори в страната са основни - популисткото консервативно държавно управление на " Право и правдивост " (PiS) се пробва да резервира властта за трети следващ мандат. Срещу партията на премиера Ярослав Качински застава някогашният министър-пресе пробва да завоюва трети мандат и да отхвърли предизвикването на опозицията - " Гражданска коалиция ", водена от някогашния министър-председател и ръководител на Европейския съвет Доналд Туск.

Избирателните секции отвориха в 7 ч. сутринта локално време в неделя и гласуването ще продължи до 21 ч. централноевропейско време. Товага ще бъдат оповестени и първите екзитполове от изборния ден с първите планирани резултати. Социологическите изследвания в навечерието на вота демонстрират най-малък превес на " Право и правдивост ", само че резултатите са толкоз близки, че прогнозите са спечелилият да не може да сформира независимо държавно управление. Тоест бъдещото ръководство на Полша евентуално ще би трябвало да е съдружно и зависи от резултатите на останалите, по-малки партии.

Лявата партия " Левица " и дясноцентристката " Трети път " към този момент обявиха, че ще биха влезнали в следизборна коалиция с Гражданската коалиция на Туск, а крайнодясната групировка " Конфедерация " все още изключва участия в публични коалиция, само че все пак може да се трансформира в основен състезател, в случай че застане от страната на Качински.

PiS ръководи Полша от осем години. За този интервал партията и водачът ѝ упреквани, че ерозират демократичните правила в страната - като овладяват медиите - най-много публичните, и прокарват правосъдни промени, които слагат под въпрос върховенството на закона в страната. Заради това Варшава влезе в конфликт с Европейската комисия и това докара до заледяване на десетки милиони евро европейско финансиране.

Сред най-спорните дейности на консервативния кабинет на Качински са фрапантното ограничение на правото на аборт, както и систематичното демонизиране на ЛГБТ хората, мигрантите и бежанците.

Преди вота от " Право и правдивост " обявиха, че са единствената партия, която може да отбрани Полша от " нашествието " на бежанци. Нещо повече - държавното управление разгласи референдум, който ще се организира паралелно с изборите. Въпросите в допитването са четири и два от тях засягат миграцията. Единият е дали хората са съгласни с " приемането на хиляди незаконни имигранти от Близкия изток и Африка ".

Според анализатори реэерендумът не търси толкоз отговори, колкото цели да увеличи изборната интензивност и да консолидира и активизира по-консервативните гласоподаватели на страната на властта за вота.

Кампанията на Качински и партията му концентрира акцията и върху фигурата на Доналд Туск. Атакуват го с обвинявания, че е " непозната марионетка ", която " желае да унищожи Полша по заповед на Германия или Русия ". В предизборна тирада в последната седмица преди изборите Яросвал Качински начере главния си съперник " въплъщение на злото ".

На собствен ред Туск дефинира изборите като " финален късмет " да бъде спряна " Право и правдивост " да нанесе непоправими вреди на полската народна власт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР