Полша, чиято международна позиция бе явно отслабена след идването на

...
Полша, чиято международна позиция бе явно отслабена след идването на
Коментари Харесай

Как Полша си гарантира нова роля на международната сцена от началото на войната в Украйна

Полша, чиято интернационална позиция бе очевидно отслабена след идването на власт на националистите популисти през 2015 година, с разбиране и триумф усъвършенства имиджа си, като понастоящем е един от основните играчи в обединението, която поддържа Украйна, написа в собствен материал Франс прес.

Преди година Полша отвори границата си за милиони украинци, бягащи от съветските удари. Поляците всеобщо започнаха да подслоняват бежанци в домовете си - събитие, което някои назовават " филантропичен напредък ".

Полша, сходно на балтийските страни, бързо стана един от главните покровители на украинската идея и дава на Киев огромно количество оръжия и друго военно съоръжение, като по този метод се трансформира в основен пункт за интернационалната помощ, предопределена за Украйна.

В Полша, която граничи с Украйна, са ситуирани съществени сили на НАТО, в която Полша членува от 1999 година - на полска територия има 10 хиляди американски бойци. Освен това напоследък Варшава прави съществени покупки на оръжия, с цел да укрепи личния си защитителен потенциал.

Очаква се тази година полският боен бюджет да надвиши 4% от брутния вътрешен артикул по думи на премиера Матеуш Моравецки.

" Морална граница "

Освен това множеството западни водачи, които посещават Киев, минават през Полша.

Във вторник предходната седмица американският президент Джо Байдън дойде на двудневно посещаване във Варшава, директно откакто направи изненадваща аудиенция в Киев по случай годишнината от нахлуването на съветските сили в Украйна. Това бе второто посещаване на Байдън в полската столица за 12 месеца.

Ден по-рано, по време на визитата си във Варшава, италианският министър председател Джоржда Мелони, която по-късно се качи на влака за Киев, съобщи пред публицисти: " С оглед на спора в Украйна Полша е моралната и материална граница на Запада. "

" Това е страна, на която ние като европейци би трябвало да благодарим за изключителната работа, която прави при оказването на помощ на Украйна ", посочи Мелони.

Като Германия през студената война

Тези думи са еликсир за ушите на поляците и изключително за членовете на държавното управление на партията " Право и правдивост ", което е подложено на критика за това, че не съблюдава правилата на правовата страна, и за това, че Полша е слязла надолу в интернационалните ранглисти, отнасящи се до демократичните правила и свободата на медиите.

По-миналата седмица Европейската комисия разгласи, че е сезирала Съда на Европейския съюз против Полша, откакто полският парламентарен съд постанови решения, в които се оспорва преимуществото на европейското право. Този ход на Европейската комисия може в последна сметка да докара до нови финансови наказания.

Според Лукаш Мацек, теоретичен помощник в института " Жак Делор " в Париж, опасенията на страните от Централна Европа за Русия " в действителност не бяха взимани на съществено от европейския мейнстрийм ", до момента в който съветските сили не нахлуха в Украйна.

" Начинът обаче, по който реагираха полското държавно управление и полското гражданско общество по отношение на бежанците, бе общопризнат доста позитивно ", споделя още Мацек.

По мнението на Ролф Никел, специалист от мозъчния концерн " Германски съвет за външна политика " в Берлин и някогашен дипломат във Варшава, " войната в Украйна безспорно усили тежестта на Полша в НАТО ".

" Полша се трансформира в нова страна от първа линия в систематичния спор, който се обрисува сред Запада и Русия. Тя играе роля, която наподобява на тази на Германия през студената война. Това прави Полша по-важна за Съединени американски щати ", споделя още Никел пред " Франс прес ".

Европейският съюз - различен въпрос

Що се отнася обаче до тежестта на Полша в Европейски Съюз, " това е различен въпрос ", акцентира Никел.

Ако Полша желае да капитализира върху " това укрепнало доверие (...), тя би трябвало да излезе от обстановката, в която се изолира от останалите страни в Европейски Съюз ", споделя Мацек.

" Не можем да играем ролята на първи съперници на Владимир Путин, до момента в който у нас към момента има политици, които наподобяват на тези на Путин. Не можем да слагаме под въпрос фундаментите на Европейския съюз ", акцентира откривателят пред " Франс прес ".

Едно нещо е несъмнено - украинската идея е една от редките тематики, по които националистическото и популистко държавно управление на Полша може да разчита на поддръжката на всички играчи на вътрешната политическата сцена - значим подробност предвид на наближаващите във времето парламентарни избори през есента.

" Засега става дума за нещо, което сплотява всички политически сили в Полша ", съобщи предишния вторник по радио ТОК ФМ някогашният полски министър на външните работи Адам Даниел Ротфелд, представен от медията.

" Тази политическа класа, на която ѝ липсва класа, в този случай отговори на упованията ", посочи той. /БТА
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР