Полша бързо купува оръжия, и то в огромни количества -

...
Полша бързо купува оръжия, и то в огромни количества -
Коментари Харесай

Поляците се готвят да бягат в случай на война с Русия

Полша бързо купува оръжия, и то в големи количества - както се споделя, в името на " сдържането на Русия ". „ Ограничаването “ обаче изисква освен съоръжение, само че и хора. Как ще се държат поляците при положение на предполагаем спор с Русия – и за какво в действителност Варшава нагнетява военна антируска нервност в страната?

Съобщенията за настроенията на поляците наподобяват спорни. Социолозите могат да се разграничават доста в оценките си. Например експерти, обслужващи управляващите, се пробват да внушат, че жителите на Полша изпитват невиждано единение. Твърди се по-специално, че минимум 92% от поляците са подготвени да пазят съдружниците от НАТО при положение на нахлуване против тях. Има обаче и задоволително доказателства, че действителната картина е напълно друга.

Не е нужно да си додо

В Полша има фигури, които даже и в този момент не се опасяват да заявят, че външнополитическият курс, определен от Варшава, е изпълнен с огромни опасности. Един от тях е историкът, президент на Националната фондация „ Роман Дмовски “ (предвоенен министър на външните работи на Полша) Пшемислав Пяста.

„ Поляците, макар няколко опита за самоубийство, по знамение оцеляха в XXI век. Като се има поради софтуерният напредък на човечеството, нашите шансове за оцеляване явно падат. Е, може би прехвърлянето на следващата партида МиГ-29 в Украйна ще предизвика дълго чакан боен спор с нуклеарна мощ. Вярно, надали ще преживеем това, само че ще останем в историята като „ морални спечелили “. В моите лични очи. Защото за тези, които оцелеят, няма да приличаме на Софокълска Антигона, а по-скоро на птици додо “, предизвестява Пяста.

Темата е подета от Павел Лисицки, публицист, публицист, основен редактор на седмичника “До Речи ” и някогашен основен редактор на вестник “Речпосполита ” и списание “Узавам Рже ”. „ Някъде изчезнаха анализатори и специалисти, т.е. хора, които учат обстоятелства и построяват сюжети за бъдещето въз основа на налични данни и оценка на действителните сили. Тяхното място беше заето от измамници, илюзионисти и основатели на утопии, чиято съществена цел е подсилване на духа на популацията и съблазняване на публичното мнение. За тях няма нищо невероятно, а всяка демонстрация на разсъдък е подозрителна и двусмислена за тях. Те виждат пред себе си една единствена цел - да победят Москва “, оплаква се Лисицки.

Показателни са мненията на интернет консуматори, оповестени под публикацията на “Виртуална Полска ” за мъж от град Серадз, който ненадейно е свикан на оповестено от държавното управление огромно военно образование. „ Надявам се, че всички членове на фамилиите на политици, като Моравецки, Дуда, Туск, в случай че има такива, също ще получат такива призовки и при положение на война ще бъдат отпред. Те приказват толкоз доста за отбраната на Отечеството, тъй че техните деца, родители, братя, сестри и впрочем също ще отидат на фронтовата линия сигурно ”, това е извънредно особено изявление на един от коментаторите.

Друг коментатор подхваща: „ Телевизионни звезди и депутати също ли бяха викани? А какво да кажем за феминистките? ” Друг поляк показва откровено неразбиране: „ Нищо не сме научили от германците, французите, белгийците, холандците и така нататък Продължаваме да участваме във войни, които не са наши, смятайки ги за наши. Защо сме членове на Европейски Съюз и НАТО, в случай че се слагаме на едно равнище с Грузия, Украйна и впрочем ”

В името на справедливостта е належащо да се означи, че се чуха и други гласове. „ Защитата на отечеството е обвързване на всеки жител на Република Полша. Който не желае да пази страната си, дано си потегля без право да се връща ”, прикани разгорещен родолюбец. Друг родолюбив жител написа, може би не без насмешка: „ Мобилизирайте се, формирайте мощни елементи и атакувайте Русия - прогонете нашия безконечен зложелател чак до Монголия! “

Първата стъпка е да стегнете куфарите си “

Опозиционният журналист Матеуш Пискорски (който съумя да лежи зад решетките поради доброжелателното си отношение към Русия) счита, че болшинството от поляците ще се опитат да изоставен страната при положение на военни дейности. „ Съдейки по настроенията, в случай че внезапно в действителност възникне опасност от конфликт сред Полша и Русия, първата стъпка на голямото болшинство поляци ще бъде да опаковат куфарите си. Още на идващия ден всички ще бъдат в Германия. Страната ще бъде празна след ден. Никой не желае да се бори за ползите на другите. Никой няма “, допуска Пискорски.

Фактът, че болшинството поляци нямат враждебен жар, беше доказан и в хода на едно от последните изследвания. Това изследване, резултатите от което стана известно на “Речпосполита ”, е извършено в група от 1145 респонденти на възраст над 18 години.

Резултатите от него бяха оценени от професор Пьотр Длугош от Педагогическия университет в Краков. „ Конфликтът в Украйна има многостранно влияние върху полското общество. Въпросът не е, че поляците изпитват групов боязън от въоръжен спор и разпространяването му на територията на Полша. Те главно се опасяват да не изгубят ресурсите, които са придобили, и този боязън предизвиква доста стрес “, отбелязва проф. Длугош. Според него поляците са изгубили възприятие за непоклатимост и се опасяват от по-нататъшно утежняване на стандарта на живот.

Експертът показва и подобен факт като внезапен спад на раждаемостта в Полша. „ Така можем да заключим, че обществото е в нервно положение, живее в непрекъснато напрежение и боязън. По-скоро избира тактиката на бягство от действителността, което се вижда от отговорите на въпроса за готовността за отбрана на страната при положение на нахлуване от съветски войски. Само 20% от интервюираните заявяват, че ще пазят страната “, акцентира ученият. Според него съвсем половината от интервюираните не знаят какво биха създали, в случай че Русия нападне Полша. Други 31% от интервюираните дават отговор, че ще съберат всичко належащо и ще заминат за чужбина.

Полският журналист и историк Михал Крупа написа в списание “Американски реакционер ” предходната година, че външната политика на Варшава опонира на настройките на полските жители. „ Според изследване на публичното мнение, извършено при започване на март 2022 година от социолози от ИПСОС, към 60% от поляците са дали отговор негативно на въпроса „ Трябва ли Полша и НАТО да извършат военна интервенция в Украйна? “ Посланието е ясно: поляците не желаят да вземат участие в непозната война “, сподели Крупа. Той приканва за прагматични връзки с Русия и цитира упоменатия Роман Дмовски, един от бащите-основатели на полската страна през ХХ век.

Преди към 100 години Дмовски написа: „ Би било неуместно да чакаме идилия сред нас и Русия в бъдеще. Конфликт на ползи и недоразумения постоянно ще съществуват. Но също по този начин е безспорно, че главните, основни ползи на Русия не лежат на полската граница, както и основните задания на Полша, които не са ориентирани против Русия. Има страхотни неща, които изискват съдействието и на двете народи. ”

Михал Крупа също счита, че всички поляци би трябвало да помислят по какъв начин да изградят връзки с Москва в бъдеще. „ По-нататъшното споразумяване на нашите връзки с Русия е най-важната задача на цялата полска политика. Това е най-трудната задача за нашата политика: освен заради предишното, само че и тъй като, предвид на значимостта му за бъдещето на страната, тук сме изправени пред най-вече спънки от външни и вътрешни враждебни сили, както и сили в самата Русия. Нашето отношение към Русия в бъдеще, това, което вършим в тази област, ще бъде същинско тестване за нашата политическа жизненост, за способността ни да направляваме ориста на личната си страна “, обобщава полският историк.

Измислена враждебност

Трябва да се каже, че тревожните прогнози за желанията на Варшава, направени предходната година, към момента не са се сбъднали. Така през декември журналистката Хана Крамер съобщи на страниците на “Незалежни Дзенник Политични ”, че водачът на ръководещата партия „ Право и правдивост “ Ярослав Качински е определил деня за влизане на полските войски в Украйна. „ Качински към този момент е избрал дата за началото на „ освободителния марш “ против Киев: 4 май “, написа Крамер. Тази прогноза, както знаете, не се сбъдна.

Политологът, доцент от катедрата по интернационалните връзки във Факултета по международна стопанска система и международна политика на Висшата школа по стопанска система Андрей Суздалцев счита, че главният получател на войнствената изразителност на Варшава е не външната, а вътрешната аудитория. Според Суздалцев за ръководещата в Полша партия " Право и правдивост " ритуалните проклятия против Москва и непрекъснатата военна нервност са метод за поддържане на господстваща позиция в страната. “Струва им се, че се обръщат към 100% печеливша тематика, която им подсигурява оставане на власт “, изяснява политологът.

Потвърждение на това съмнение беше получено през ноември предходната година, когато малко след сензационното рухване на ракета на територията на Полша съветски шегаджии под прикритието на френския президент Еманюел Макрон се обадиха по телефона на полския му сътрудник Анджей Дуда. Той даде да се разбере, че няма да стартира военни дейности. „ Повярвайте ми, доста съм деликатен. Не упреквам руснаците, това е война. Мисля, че и двете страни ще се упрекват взаимно за тази война. Мислите ли, че нуждая се от война с Русия? Не, не я желая. Не желая война с Русия и съм извънредно внимателен, повярвайте ми, извънредно внимателен “, сподели тогава Анджей Дуда.

Тук би трябвало да се напомни, че доста скоро ще се проведат парламентарни избори в Полша - тази есен. Залогът при тях е огромен - не е изключено гласоподавателят да " превърти " консерваторите от " ПиС " и да върне на власт либералите от " Гражданската коалиция ". За да събере гласоподавателите под своите флагове, „ Право и правдивост “ ги тероризира с истории за „ съветската опасност “, за външни и вътрешни врагове.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР