Половината от хората в Пловдивска област, които се самоопределят към

...
Половината от хората в Пловдивска област, които се самоопределят към
Коментари Харесай

Най-много роми в Перущица, турският етнос - в Кричим и Кукле...

Половината от хората в Пловдивска област, които се самоопределят към турската етническа общественост, живеят в пет общини. Най-много като дял от популацията са в Кричим (32,4%), следва Куклен (29,2%), Асеновград (24​,4%), Първомай (8,7%) и Родопи (6,0%). 

Подобна централизация обаче няма при хората, самоопределили се към ромската етническа общественост. Те са разпределени териториално из цялата област, с само изключение община Лъки. Най-голям е делът на ромския етнос в общините Перущица - 22​,6%, Карлово - 13,3%, следвани от Стамболийски - 13​,2%, Брезово - 12​,0%, Първомай - 10, и Раковски. Това са част от изводите от изследването на Национален статистически институт за етнокултурните характерности на популацията в Пловдивско. Те са направени на база последното броене от септември предходната година. Важно е да се посочи, че въпросът за етническата принадлежност е непринуден и с изключение на авансово упоменати етноси, допуска и свободен отговор.

Как наподобява картината в региона? Българската етническа група обгръща 513 249, или 86​,7% от лицата, дали отговор на въпроса за етническа принадлежност. В съпоставяне с 2011 година делът на тази група обаче понижава с 0,4 процентни пункта. Към турската етническа група са се самоопределили 6​,7% от хората. Относителният им дял нараства с 0​,2 процентни пункта спрямо 2011 година. А към третия по бройка ромски етнос са се самоопределили едвам  

4​,4% от далите отговор лица. Относителният дял на популацията от тази етническа група също понижава по отношение на предпоследното броене от 2011 година - с 0,4 процентни пункта.

Характерният за последните десетилетия развой на застаряване на популацията визира в най-голяма степен лицата от българската етническа общественост, показват от Национален статистически институт. Очаквано, измежду трите съществени етнически общности най-голям е делът на младото население (0-14 навършени години) при ромите.

В съпоставяне с 2011 година и при трите съществени етнически групи се следи позитивна наклонност на увеличение на каузи на лицата със приключено висше и приблизително обучение. За 10 години делът на популацията със приключено висше обучение нараства от 0​,2 на 0​,4% измежду ромската етническа група, от 3​,1 на 6​,8% измежду турската и от 22​,1% през 2011 година на 28,5% през 2021 година измежду българската етническа група.

Ключови разлики има и при присъединяване на етносите на трудовия пазар. Най-ниска претовареност се регистрира при ромската етническа група - 27,0%. Това значи най-общо, че от четирима души единствено един е работел през следеното десетилетие сред двете преброявания. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР